Home Свят 7 от най-тихите места на Земята

7 от най-тихите места на Земята

от Вивиан
0 коментар 117 преглеждания

1. Ехо камерата в Минесота

7 от най-тихите места на Земята

Лабораториите „Ofrield” в Минесота държат рекорда от 2005 и 2013 година за най-тихото място на света. Стивън Орфийлд създава популярното помещение, което е 99.9% звукопоглъщащо. Изключително чувствителни тестове показват, че нивото на шума е -9,4 dB. Стаята е толкова тиха заради слоевете от бетон и стомана, както и дебелата изолация по стените. В нея няма фонов шум, което означава, че там е толкова тихо, че тишината предизвиква напрежение в ушите ни. Ако прекарате в нея около половин час, ще започнете да чувате как кръвта преминава по вените ви, както и движението на ставите ви.

2. Тропическата гора Хо във Вашингтон

7 от най-тихите места на Земята

Преди около 11 години екологът Гордън Хемптън създава проекта „One Square Inch of Silence”, с който цели да запази тишината и спокойствието в гората Хо. Там няма никакви пътища и като част от проекта, Хемптън убеждава три авиокомпании да пренасочат полетите си над това парче земя. Липсата на близки пътища допълва тишината, споделят посетителите. Гората Хо е едно от чудесата на Вашингтон и е част от националния парк „Олимпик“, който е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

3. Звукоизолационната камера на „Майкрософт“

7 от най-тихите места на Земята

В момента рекордът за най-тихо място на Земята се държи от камерата на „Майкрософт“, където звукът е -20,3 dB. Подобно на камерата в Минесота, тази стая е облицована с 6 пласта звукоизолационни материали. Компанията използва помещението за изследване и тестване на технологии, при които звукът е от съществено значение. Много хора, които са посещавали стаята, твърдят, че е „потискащо тиха“ и че може да докара човек до лудост.

4. Кратерът на вулкана Халеакала, остров Мауи

7 от най-тихите места на Земята

Кратерът на вулкана Халеакала е популярна туристическа дестинация, защото там хората обичат да гледат изгрева, да се любуват на зашеметяващи пейзажи и да изследват флората и фауната, които не се срещат никъде другаде по света. И всичко това може да се извърши в пълна тишина. Националната служба на парковете съобщава, че нивото на шума в кратера е само 10 dB, което се равнява на звука, който издаваме, докато дишаме.

5. Националният парк „Кениънлендс“ в Юта

7 от най-тихите места на Земята

Шумът в парка „Кениънлендс“ е около 20 dB, което е равно на шума, който се чува, когато шептим. Той е чудесно място, на което човек може спокойно да се любува на красотата на природата, а почти пълната тишина те кара да мислиш, че ти си единственият посетител на това невероятно място.

6. Национален резерват „Кроноцкий“, Русия

7 от най-тихите места на Земята

Някои места на тази планета за толкова чудни и толкова крехки, че може би не трябва да ги посещаваме. Този парадокс се отнася и за Кроноцкий“ – казва Дейвид Куамен за National Geographic. В Кроноцкий“ има вулкани, гори, тундра, гейзери и реки. Това огромно пространство до скоро е било недостъпно до посетители, но Русия започва на позволява на учени и на около 3000 туристи годишно да посетят и проучат района. Там няма пътища, нито обитатели, така че мястото е изключително тихо и спокойно. Единствените звуци са от изригващите гейзери.

7. Пустинята Негев, Израел

7 от най-тихите места на Земята

Посетителите минават по покрайнините на пустинята, когато пътуват от Йерусалим до Тел Авив, но ако се отклоните от пътя и навлезете по-навътре в пустинята, можете да чуете напрежението в ушите си. Много хора описват мястото като „изключително тихо“.

Може да харесате още

Оставете коментар