Home Любопитно Легендата, от която тръгва суеверието, че не се подаряват часовници

Легендата, от която тръгва суеверието, че не се подаряват часовници

от izumitelno
0 коментар 934 преглеждания

Всеки знае от суеверие, че не е хубаво да се подарява часовник, а ако някой получи часовник като подарък, трябва да го откупи с няколко дребни монети. Това поверие тръгва от една легенда за разгневен часовникар и китайски император.

В китайския императорски двор живял талантлив часовникар, който трябвало да спазва само едно условие в работата си – изработените от него часовници не трябвало да се повтарят, а всеки в двора да разполага с уникален аксесоар за отмерване на времето.

Легендата, от която тръгва суеверието, че не се подаряват часовници
pixabay.com

Въпреки че това условие му струвало скъпо, понеже не можел да използва материалите си втори път, часовникарят бил доволен от работата си и правил часовници в продължение на 15 години срещу добро заплащане.

Нямало изгледи някога да бъде заменен, докато в двореца не пристигнал младеж с наистина удивителен часовник. Върху него изкусно бил изработен нефритен дракон, а механизмът бил разположен в красиво златно яйце. На всеки час яйцето се отваряло и се чувал мелодичен звън.

Императорът бил възхитен от часовника и го назначил за новия дворцов часовникар, като изгонил стария. Той напуснал града и се заканил един ден да отмъсти на императора.

Години по-късно при китайския император пристигнала красива гостенка, която заявила, че му носи специален подарък. Върху поставка от абаносово дърво тя му подала часовник от опал, който светел отвътре. Бил заобиколен от рубинени цветя и малахитови дървета, а в двата му края били разположени красиви златни пауни.

Императорът бил във възторг. Той поискал да плати часовника на девойката, но тя отказала да приеме пари и заявила, че подаръкът е изработен специално за него.

Изминала само година от посещението ѝ, а императорът се разболял тежко. Нито един лек не облекчил болестта и в страната се подготвили за неговата кончина. Тогава се появил старият часовникар и признал, че девойката, която пристигнала преди година, била негова дъщеря, а часовникът – негово изобретение.

В жаждата си за мъст той настроил часовникът да отброява последната година живот за императора.

В древността се вярвало, че часовникарите притежават нечисти сили, понеже успяват да създадат изобретение, което отмерва времето. Вярвало се също, че ако пожелаят, могат да настроят часовника така, че да отброява последните минути от живота ви.

Според легендата всеки часовникар притежава дарбата си от бог Хронос и единственият начин да се отмие негативната енергия е чрез дребни монети, с които да откупите часовника си. Приемайки монетите, злото вече няма сили над вас.

инфо: sanovnik.bg / Антония Р.

Може да харесате още

Оставете коментар