Home Любопитно Млад българин стана най-добрият актьор на Лас Вегас

Млад българин стана най-добрият актьор на Лас Вегас

от izumitelno
0 коментар 69 преглеждания

Вестникът на българите в САЩ и Канада „BG Voice“ разказа за младия ни сънародник Дален Тодоров, който е избран сред десетки номинирани за най-добър актьор за района на Вегас.

Млад българин стана най-добрият актьор на Лас Вегас

Надпреварата („2018 Brodway World Las Vegas Awards”), организирана от най-престижното издание за театър в Америка „Бродуей уърлд”, съвместно с дигиталната платформа за гледане на различни постановки и мюзикъли „Бродуей HD”, се състояла в два кръга – гласуване от редакторите на двете медии и интернет вот на публиката. Интересното в случая е, че Дален е с корен от село Тополица, по линия на баба си Елена Тодорова, която в момента живее в Бургас, пише Блиц.

След двата кръга нашият сънародник, който е само на 18 години, е обявен за победител. Той грабнал приза за ролята си на Скапен в пиесата „Хитринките на Скапен”. „Чувствам се страхотно, радвам се, че спечелих”, казва талантливият Дален за спечеленото признание пред американски медии. Пиесата, в която той играе, е същата, в която великата Стоянка Мутафова прави своя дебют в България преди много години.

В надпреварата са били допуснати пиеси и продукции в региона на Лас Вегас, които са се състояли между 1 октомври 2017 година и 30 септември 2018 година. Това означава, че Дален е номиниран за роля, която изиграва няколко пъти, докато е още гимназист последна година. „Пиесата, в която играх, е в стила „комедия дел арте”, вид театрален жанр в Италия, в който играеш с маска. Тя обаче беше модернизирана от няколко комедианти през 90-те години”, обяснява още нашият младеж.

Творбата никак не е лесна за пресъздаване. Тя е написана от Молиер през 1671 година. Това е една остроумна история, в която героите са по двойки – господар и слуга, двама влюбени, двама слуги, двама родители. Сюжетната линия се върти около хитростите на главния герой Скапен, който се опитва да вземе парите и ценностите на останалите, но в същото време е толкова прозорлив, че разкрива и големите пороци на тези около него и на обществото. В крайна сметка всичко завършва положително.

Сцената е място, на което младокът се чувства в свои води. „Аплодисментите и смехът на хората ме мотивират винаги да продължавам да се развивам като актьор”, споделя той и добавя, че комедията е любимият му жанр.

В момента Дален е първи курс, специалност „Психология“ в университета „Лавърн” в Калифорния, недалеч от Ел Ей. Наред с ученето по специалността, планира да търси възможности за театрални изяви, като се надява да може да се занимава и с психология, и с театър. Засега младият актьор няма роля мечта, която да иска да изиграе на всяка цена, но казва, че има още път пред себе си и време, в което да намери такава роля.

Младежът дошъл в Щатите когато бил само на две години, тъй като майка му Гълъбина и баща му Румен се установяват в Атланта. Две години по-късно цялото семейство се мести в Лас Вегас. Така Дален получава цялото си образование от тази страна на Океана. Започнал е да проявява интерес към театъра на шест години и родителите му го записали на уроци по драма.

Може да се каже, че през детството си се занимавал много редовно с театър. Дален е изключително горд, че е завършил гимназията за сценични изкуства във Вегас и че родителите му го подкрепяли за всички проекти и репетиции, които трябвало да посещава. „Бил съм в мюзикъли, в малки и големи пиеси и се радвам, че научих толкова много”, казва момчето. Дален е сигурен, че не би отказал да опита да играе в пиеса на български език. „Просто не съм намерил път за такъв вариант”, споделя сънародникът ни.

Друг талант, който Дален е открил у себе си, е писането на текстове и за комедийно шоу (stand up comedy). „Много ми е приятно да изпълнявам импровизирани скечове, комедийни шаржове с група и други подобни, но не го правя постоянно“, пояснява Дален. „В гимназията имахме отбор за комедийни сценки и дори ходехме по състезания”, спомня си младежът с тополчански корен.

Източник: Petel

Може да харесате още

Оставете коментар