Home Любопитно Можем ли да ги забравим: Незабравимите лакомства на соца

Можем ли да ги забравим: Незабравимите лакомства на соца

от izumitelno
0 коментар 403 преглеждания

Купищата лъскави лакомства, с които сега изобилства всеки магазин, едно време можеха да се намерят само в „Кореком“. При социализма се задоволявахме с малък асортимент десерти, за чийто вкус обаче сега си спомняме с носталгия.

Можем ли да ги забравим: Незабравимите лакомства на соца

Сладолед „Ескимо“
Соцсладоледът докарваше до екстаз стотици хиляди малки и големи другари, другарки и другарчета, които го консумираха с килограми. Леденото удоволствие струваше няколко жълти стотинки. То бе във фунийка или така обичаният „Ескимо“ на клечка.

Бонбони „Лакта“
Вкусът на карамеления бонбон „Лакта“ не се забравя никога, а кефът, с който изстъргваш залепналата кафява субстанция от зъбите си, е несравним. В наше време се появиха множество вариации на този бонбон, но все несравними с вкуса от времето на соца.

Шоколад „Кума Лиса“
Шоколадовата класика с изобразена на опаковката лисица бе мечтата на всяко дете. И беше от истински млечен шоколад.

Пастите
Социалистическите пасти бяха гордостта на народните сладкарници. Бяха винаги с дебел блат, често пандишпанов, с маслен крем и колкото по-сладки, толкова по добре. Гравирани със захарни зайчета и розички в различни цветове. Бяха тежки, но ги имаше в изобилие и за без пари. Вървяха отлично в комбинация с боза или лимонада.

Лимонови резенки
Не може да не ги помните и да не сте ги яли. Наредени бяха в два реда в продълговата кутия: един ред лимони и един ред портокали.

Това захарно соцчудо си остава най-доброто постижение на желираната индустрия. Поръсени бяха със захар и обилно подправени с лимонтузу. И днес можете да ги намерите, но вече не със същия вълшебен вкус.

На фона на голямото изобилие от лакомства днес, вероятно за младите тези скромни сладкиши от времето на социализма ще се сторят смешни. Но само тези, които все още не са забравили вкуса им могат да потвърдят, че тяхната стойност е не само сантиментална, но много повече от това. Защото, за разлика от натъпканите с вредни вещества сладкиши днес, в тези „социалистически“ лакомства нямаше такива ужасни консерванти, които в момента изобилстват и то не само в сладките изкушения, а в почти всеки един продукт. Така че, деца на социализма, радвайте се, че сте имали възможност да растете с тях една идея по-здрави от днешното поколение.

Източник: Ретро

Може да харесате още

Оставете коментар