Home Любопитно Най-скъпият мед в света струва колкото малка кола

Най-скъпият мед в света струва колкото малка кола

от izumitelno
0 коментар 9,1K преглеждания

На цена от 5000 евро (6800 долара) за килограм, медът „Елвиш“ от Турция е най-скъпият по рода си в целия свят, пише Oddity Central.

Този специален мед се добива в пещера с дълбочина 1800 метра край град Артвин в долината Сарикаир, разположена в североизточна Турция.

„Елвиш“ е толкова скъп, защото се произвежда по възможно най-натурален начин. Богатата на минерали пещера обогатява допълнително меда. Преди години местните жители забелязали, че в пещерата влизат пчели, което ги довело на мисълта, че вътре може да има мед. С помощта на професионални катерачи те слизат долу и откриват 18 килограма мед, разположен по сферичните стени на недрата на пещерата.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Ето как е изглеждал в действителност Исус

Доказано! Траките са с най-древната писменост

Медът веднага е изпратен за анализ във френска лаборатория, който показва, че е на 7 години и е изключително богат на минерали. Първият килограм от меда е продаден на търг във Франция за 45 000 евро. Година по-късно фармацевти от Китай си купуват още един килограм за 28 000 евро. В момента цената на килограм е 5000 евро, а медът се продава в разфасовки от 170 и 250 грама. Високото му качество го прави особено подходящ за медицинско приложение.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Предсказания за бъдещето на България 

Мойсей – къде свършва легендата и започва истината? 

Асирия – първата световна империя

Кои са одрисите? Одриското царство – възход и падение

Маджарско кралство – кои са маджарите и каква е връзката им с българите

Инквизицията – факти, митове и истини

инфо: obekti.bg

Може да харесате още