Home Любопитно Най-странните коледни и новогодишни обичаи по света

Най-странните коледни и новогодишни обичаи по света

от izumitelno
0 коментар 2,3K преглеждания

От има-няма двадесет години Дядо Мраз се оттегли в заслужена пенсия и неговото място беше заето от Дядо Коледа. Голяма част от мъжете на средна възраст така и не разбраха защо този леко подпийнал веселяк, който винаги се движи в компанията на Снежанка, беше заменен от дядо, който страда от наднормено тегло и се движи само в компанията на елени, но важното е децата да са доволни.

Замяната на единия дядо с друг в България доведе единствено до допълнителни разходи за родителите, на които сега им се налага да купуват подаръци два пъти – веднъж за Коледа и веднъж за Нова Година. Празнуването на тези празници в България не се отличава с някаква особена ексцентричност или оригиналност. Не така стои положението в някои от останалите държави по света. Ето някои странни коледни обичаи:

 

Ние поне си имаме Дядо Коледа. Горките деца в Италия трябва да се задоволят с добродушната старица Бефана. Освен това трябва да изчакат чак до 6-и януари Богоявление, за да получат подаръците. Поверието гласи, че Бефана е била бедна селянка, известна с вкусните гозби, които приготвя. Една вечер на вратата на къщата ѝ почукали тримата влъхви, за да я питат за посоката за малкия Иисус.

 

Бефана не успяла да ги упъти, но ги приютила и нахранила, а на сутринта тръгнала с тях да търси бебето Иисус. Добродушната старица така и не намерила Божия син. Вместо това тя до ден днешен обикаля къщите и носи на добрите деца бонбони и играчки. Непослушните малчугани получават само торбичка с въглища, лук или чесън.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Съществуват ли наистина ангели

 

Кои са архангелите и каква е тяхната мисия?

В Испания хората посрещат Нова Година с пълна уста и задължително в мълчание. Традицията повелява точно в полунощ да се изядат 12 зърна грозде, по един за всеки от месеците на новата година.

 

Нова Година–ново розово бельо – към тази традиция се придържат гражданите на Аржентина. За коледните и новогодишните празници витрините и щандовете на всички магазини в страната се изпълват с нежно розово бельо във всякакви форми и размери. Според традицията неомъжените дами трябва да получат за подарък комплект розово бельо.

Аржентинците смятат, че подаряването на розови гащи на стари моми ще им донесе късмет в намирането на идеалния мъж. В наши дни аржентинките, независимо от брачния им статут, носят розово бельо за Коледа и Нова Година. А защо точно розово – защото е комбинация от цвета на Дявола (червено) и цвета на Бога(бяло).

В Украйна традиционната украса за коледното дръвче е паяжината. Според стара украинска легенда едно бедно семейство си отгледало красива елха за Коледа, но средствата им не стигнали да купят украса за дръвчето. Елхата била поставена в центъра на къщата, а няколко дни по-късно паяци започнали да плетат паяжини сред клонките ѝ. В нощта на Бъдни вечер станало чудо и всички паяжини се превърнали в злато.

 

 

Исландия – пазете се от голямата коледна котка. Традицията повелява за Коледа да се подаряват дрехи, по разбираеми причини – топли. Исландците вярват, че който не получи като подарък дреха непременно ще бъде изяден от голямата коледна котка, която слиза от планината в нощта преди Коледа.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Народни поверия, древни обичаи и легенди за Великден

10 позабравени български традиции и обичаи, които е хубаво да си припомним

Децата в Исландия оставят едната си обувка на перваза на прозореца в нощта срещу 12 декември. Тогава първият Коледен човек – Yule Lad, слиза от планината и носи на добрите деца бонбони и малки подаръчета. Обувката трябва да остане на перваза до Коледа, за да може всеки от 13-е Коледни човеци да остави своите подаръци за малчуганите.

 

В Русия традиционно изяждат киселите краставички като мезе за водката, в САЩ ги крият в коледните си дръвчета. Традицията да се крие коледна играчка във формата на кисела краставичка датира от началото на 19-и век. Американците вярват, че който открие заветната играчка сред клоните на дървото ще бъде късметлия през новата година.

Защо точно кисела краставичка? Историята разказва за един редника име Джон Лоуър, участник в Гражданската война. Дълги години той лежал в затвора Камп Смътър, сред глад и мизерия.

 

Молбите му трогнали един от надзирателите и той му дал кисела краставичка, която го спасила от гладна смърт. Когато години по-късно се върнал при семейството си, той решил до скрие краставичка сред клоните на коледното дърво.

 

 

Разчитай на мексиканците за превърнат Коледа в 9 дневна фиеста. В Мексико са особено популярни коледните фестивали „Las Posadas“, които се повеждат от 16-и до 24-и декември.

Фестивалът чества пътуването на Божията майка от Назарет до Витлеем. По време на празненствата се чупи традиционна коледна пинята, която има седем върха, символизиращи седемте смъртни гряха. Пръчката, с която се чупи пинятата, символизира мощта на Бог.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-странните религии по света

Предсказания за бъдещето на България

 

Кивота на Орфеевия завет 

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Какво е това леене на куршум? Как работи и защо помага?

 

Послания от Библията

В село Габрово все още чуват камбанения звън на затрупан с пръст преди повече от 5 века храм

 

Колбринската Библия: 3 600 годишен текст, който би могъл да пренапише историята

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още