Home Невероятно Най-странните циркови изпълнители от миналото

Най-странните циркови изпълнители от миналото

от elated.firefly
0 коментар 4,9K преглеждания

В началото на 20-и век, хората с родилни дефекти започнали да се включват (или били принуждавани да се включат) в цирковете – атракции, популярни в цяла Европа и САЩ. За повечето от тях, това бил единственият начин да припечелят малко пари.

Златната ера на американските и европейските фрийк шоута – пътуващи циркове и карнавали с участието на инвалиди и хора с дефекти – продължил около век, от 1840 до 1940г.

Най-странните циркови изпълнители от миналото

Айзък Спроуг, Живият скелет

Роденият през 1841г в Масачузетс Айзък Спроуг бил известен като Живият скелет. Той бил нормално дете до 12 годишна възраст, но тогава започнал да отслабва. На 44 години, вече бил 162см и тежал по-малко от 20кг. Айзък бил преглеждан от много лекари, които все му поставяли диагноза кахексия. Той се хранил колкото за двама нормални мъже и носил със себе си термос с подсладено мляко, в случай, че му прилошее. Женил се два пъти и му се родили 3 нормални сина.

Айзък починал на 46 години, след като прекарал 22 години в цирка.

Най-странните циркови изпълнители от миналото

Стефан Бибровски, Лъвското лице

Стефан Бибровски (1891 – 1932г), по-известен като Лъвското лице, бил известен цирков изпълнител. Цялото му тяло било покрито с дълга козина, поради което приличал на лъв. Най-вероятно е страдал от рядкото състояние хипертрихоза.

Полякът бил покрит с 2.5 сантиметра козина. Майка му твърдяла, че причината за това била, че лъв изял баща му – трагедия, на която тя станала свидетел, докато била бременна с Бибровски. За нея, той бил изчадие и затова го дала на немски импресарио на име Мейър, когато бил на 4 години. Той пък от своя страна му дал сценично име и започнал да го показва из Европа.

Когато Стефан тръгнал на турне, козината му вече била 20см на лицето и около 10см навсякъде другаде. Тялото му било почти напълно окосмено, с изключение на дланите и петите. През 1901г, той отишъл в САЩ и се включил в цирка на Барнъм и Бейли.

Към края на 20-те години, Бибровски зарязал кариерата си и се върнал обратно в Германия. Смята се, че е починал в Берлин от инфаркт през 1932г, на 41 години.

Най-странните циркови изпълнители от миналото

Отис Джордан, Момчето жаба

Афроамериканецът Отис Джордан имал тялото на 4-годишен, но главата му била с нормални за възрастта му размери.

През 1963г, той започнал да изнася представления като „Отис, Момчето жаба“, като част от репертоара му бил номера да навие, запали и изпуши цигара само с устните си. Когато представлението му било спряно през 1984г, поради оплакването на жена, Отис се преместил в Кони Айлънд, където продължил да работи с по-безопасното име „Човешката цигарена фабрика“.

Най-странните циркови изпълнители от миналото

Рут Дейвис, Момичето пингвин

Цирковата изпълнителка Рут Дейвис била родена с дефект, наречен фокомелия през 1910г. Всичките й крайници били засегнати, поради което приличала много на пингвин.

През 30-те години тя започнала да изнася представления, представяйки се като Момичето пингвин. За да бъде по-интересна, свирила на маримба. Омъжвала се два пъти – веднъж за мъж на име Ларго и втори път за Хопи, Момчето жаба (Ърл Дейвис), с когото изпълнявала задно през последните 10 години от кариерата си. Напуснала цирка през 1965г.

Най-странните циркови изпълнители от миналото

Мили и Кристин Маккой, Двуглавият славей

Мили и Кристин Маккой (1851 – 1912) били сиамски близначки, родени в робство. Заедно с майка им били продадени на шоумена Джоузеф Смит. Той и неговата съпруга образовали момичетата, които се научили на 5 езика, да танцуват, свирят и пеят. Станали известни като „Двуглавият славей“.

През 1880-те, Маккой зарязали кариерата в цирка и си купили малка ферма. Мили починала от туберкулоза на 61 години, а Кристин я последвала няколко часа по-късно. Двете остават като едни от най-дълго живелите сиамски близнаци в историята.

Най-странните циркови изпълнители от миналото

Феликс Вехрл, Човекът ластик

Феликс Вехрл, известен като Човекът ластик, можел да опъва кожата по тялото си и да огъва пръстите си назад и напред. Страдал от синдрома на Елерс-Данлос, който правил кожата му много еластична. Изпълнявал в много от шоутата на Барнъм и Бейли.

Най-странните циркови изпълнители от миналото

Луиз, Леопардовото момиче

Луиз била афроамериканка, страдаща от витилиго – кожно заболяване, от което по кожата се появяват петна.

Тя съвсем не била уникална обаче. Повече от 200 години философи, учени и шоумени излагали на показ телата на афроамериканци с бяла или побеляваща кожа в таверни, музеи и циркове. Терминът „бял негър“ започнал да се използва за хората, родени с албинизъм и онези, страдащи от витилиго.

Най-странните циркови изпълнители от миналото

Сузи, момичето със слонска кожа

Шарлот Линда Вогел, родена в Берлин на 26 февруари 1908г, била единственият човек в семейството си с кожно заболяване като нейното. Тя имала различен вид ихтиоза от този на нейните съвременници – кожата на Шарлот не само била люспеста, но и много дебела, твърда и сива.

Тя обикаляла Европа, преди да се установи в САЩ през 1927г. В цирк на Кони Айлънд, Шарлод приела сценичното име „Сузи, момичето със слонска кожа“. Облечена само с бански, красивата Сузи разказвала историята на живота си на зрителите.

Тя напуснала Кони Айлънд през 1933г за да участва в Световното изложение в Чикаго, където изнесла 80 представления пред милион любопитни хора.

Най-странните циркови изпълнители от миналото

Леополд, Малкият адмирал

През 1870г, Финиъс Барнъм обикалял с приятели САЩ. В Сан Франциско, той срещнал германец на име Габриел Кан, който предложил на шоумена сина си, джуджето Леополд. Барнъм бил доста впечатлен от хлапето и му дал новото име Малкият адмирал.

Леополд бил показван в музейна палатка, заедно с някои от най-известните стари приятели на Барнъм.

През 1872г, Барнъм вече използвал фразата „Най-великото шоу на Земята“. По това време, Малкият адмирал бил на 16 години, висок 63см и тежал по-малко от 9кг.

Кариерата на Малкият адмирал продължила около 20 години, въпреки факта, че с възрастта пораснал и бил засенчен от по-дребните изпълнители.

Най-странните циркови изпълнители от миналото

Смит, музикалният акробат

Смит, известен като Музикалният акробат, свирил на банджо, докато сгъвал тялото си в странни пози. Изпълнявал през 1910-те .

Може да харесате още

Оставете коментар