Home Любопитно Небивали факти за изобретенията и техните откриватели

Небивали факти за изобретенията и техните откриватели

от izumitelno
0 коментар 2,4K преглеждания

Къде ли щеше да е днес човечеството, ако не бяха великите му умове – изобретателите? Техният гений и нови начини за възприемане на света създават нови технологии и генерират по-лесни начини за правене на нещата.

Но освен това изобретателите са едни от най-ексцентричните хора, които някога ще се срещнат. Те не мислят като останалата част от нас. Тази ексцентричност е била полезна за целите им, но понякога води до интересни странични ефекти. В някои случаи те могат да бъдат просто смешни, а в други – да са направо ужасяващи. Ето няколко примера.

Робърт Чезбо е известен като създателя на вазелина. Това, с което не е толкова известен, е, че хапвал по една супена лъжица от изобретението си всеки ден.

Никой не знае кой е създателят на червените противопожарни кранове, защото патентът изгорял в огромен пожар.

Най-младият откривател в историята е 10-годишната Клара Лазен, която открива случайно молекулата на тетранитратоксикарбона в час по химия.

Съвременните кредитни карти са били изобретени от Франк X. Макнамара. Идеята за тях му идва в ресторант, когато се оказало, че е забравил портфейла си.

 

Общото между Бил Гейтс, Марк Цукерберг, Стив Джобс и Томас Едисон, освен че са променили света със своите изобретения, е и, че никой от тях не е завършил университет.

Лео Фендер е човекът, който е изобретил два от най-известните модели на китари в историята (Stratocaster и Telecaster), но никога не се научил да свири на китара.

Изобретателят на дизеловия двигател – Рудолф Дизел, се самоубива през 1913 година, защото сметнал, че изобретението му е провал.

След като видял разрушителния ефект на атомната бомба, един от създателите ѝ – Алберт Айнщайн, казал, че е трябвало да стане часовникар.

Небивали факти за изобретенията и техните откриватели
pixabay

Пакетчетата за чай са измислени случайно. Техният създател е Томас Съливан, който решил, че е по-шик да изпраща на клиентите си чая в копринени торбички, вместо в кутии. Клиентите си помислили обаче, че пакетчетата са били предназначени да се потапят във вода и скоро Томас бил затрупан с искания за неподозираното и от самия него ново изобретение.

Едвин Армстронг, изобретателят на FM радиото, бил тормозен от поддръжниците на AM радиото. Той се самоубива през 1954 г., мислейки, че изобретението му е провал.

След като Томас Джеферсън изобретил въртящия се стол, той седнал на един, докато пишел Декларацията за независимост на САЩ.

Пърдящите възглавници за първи път са измислени от 14-годишния римския император Елагабал. След това той често използвал изобретението си върху своите слуги. Елагабал е убит на 18-годишна възраст от членове на домакинството му.

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар