Home История Георги Бенковски или Гаврил Груев Хлътев – кратка биография

Георги Бенковски или Гаврил Груев Хлътев – кратка биография

от izumitelno
0 коментар 23,4K преглеждания

Георги Бенковски (рождено име: Гаврил Груев Хлътев) е български революционер, основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание през 1876 г. в 4-ти Революционен окръг, и като цяло.

 

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 г. Има две сестри – Куна и Василя. Има тежко детство – баща му Грую Хлътев, дребен и почтен търговец, умира през 1848 и това принуждава Гаврил да учи само до 3-ти клас в Основното Копривщенско училище, а след това майка му го дава да учи занаят – терзийство.

 

По-късно, неудовлетворен от тази перспектива, става абаджийски чирак, после се отделя от майстора си и сам се залавя с търговия. Обикаля големите пазари в Цариград и на юг из Анадола. Има голям успех, печели и харчи много, но преживява внезапни обрати, които променят мисленето му и отношението му към живота и пътя, който трябва да следва един човек. Според неговите собствени думи пред Захари Стоянов човек трябва да умее да лъже за да бъде успешен търговец.

 

В продължение на десет години живее на различни места в Ориента – Смирна, Цариград, Анадола, Александрия, работейки всевъзможни неща. Една година е бил гавазин на персийския консул и носел такава хубава униформа, че хората го взимали за самия консул.

 

 

Бенковски говорел седем езика – български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Приемайки името Георги Бенковски, той активно се включва в предприетите от българската революционна емиграция действия.

Георги Бенковски или Гаврил Груев Хлътев - кратка биография
Георги Бенковски – wikipedia.org

В град Букурещ се запознава със Стоян Заимов и се запалва по революционното дело. През лятото на 1875 г. той е включен в групата революционери-подпалвачи на Цариград. Целта на акта е да се предизвика смут в Османската империя. Групата пристига в имперската столица, но не осъществява замисленото поради намесата на граф Н. Игнатиев. Бенковски се връща в Букурещ, където взема дейно участие в сформирането и работата на Гюргевския комитет, заседавал в периода 11 – 12 ноември – 25 декември 1875 г. и взел решение за въстание в България през пролетта на 1876 г.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-известните и славни войводи на България

 

Героичното Априлско въстание възкресява надеждите на българите за свобода

 

Според плана на Гюргевския комитет Георги Бенковски е избран за помощник-апостол на IV Пловдивски революционен окръг с център Панагюрище и главен апостол Панайот Волов. Бенковски се откроява със своите качества и Волов доброволно отстъпва мястото си на пръв апостол.

 

По време на обявяването на Априлското въстание на 20 април 1876 г. (стар стил) в Копривщица Бенковски е в Панагюрище заедно с повечето други апостоли. Когато разбира, че в Копривщица вече се бият, той обявява въстанието и в Панагюрище, след което бързо сформира чета и тръгва да вдига и околните села.

Георги Бенковски или Гаврил Груев Хлътев - кратка биография
Хвърковатата чета на Бенковски

Хвърковатата чета, с която неуморно обикаля целия регион и успява да мобилизира и мотивира много въстаници, играе централна роля във военните действия на въстанието. Към четата се включват даже шестима хървати от Далмация и един немец, които работят на жп станцията в Белово. Единият от тях, Стефан Далматинеца, е последният им байрактар.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Падането под турско робство – история, причини и факти

Георги Бенковски или Гаврил Груев Хлътев - кратка биография
„Кървавото кладенче“, мястото, където е измита отрязаната глава на Бенковски, м-ст Костина – wikipedia.org / Darsie

 След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския регион Бенковски и четата се отправят към Тетевенския балкан, където на 25 май (н.ст.) след предателство от страна на дядо Въльо пада в река Костина, пронизан от куршума на баш-потераджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Крум и Крумовата династия – живот, управление и закони

Цар Калоян – един от владетели, заради които българите имаме славата на велик народ

От спомените на оцелелите – историята на Баташкото клане

Историята на Османската империя

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

 

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Велика България – история и поява

Съветски учен: Старобългарският език създава славянската общност, българите са от най-древните доиндоевропейски народи

Кубер и основите на Куберова България

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

Второто българско царство – история, възход и падение

Първото българско царство – история, възход и падение

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още