Home Любопитно Някои от най-невероятните яйца на Фаберже, които руското императорско семейство притежавало

Някои от най-невероятните яйца на Фаберже, които руското императорско семейство притежавало

от Вивиан
0 коментар 1,1K преглеждания

През 1885 година Александър III Александрович решава да подари на съпругата си великденско яйце, но то не трябвало да бъде обикновено, тъй като и самата година не била обикновена. През 1885 се навършвали 20 години от брака на Александър III и съпругата му Мария Фьодоровна, затова императорът искал неповторим подарък за любимата си.

Александър III Александрович и Мария Фьодоровна

Александър III поръчал на Петер Карл Фаберже – най-прочутия ювелир в света, да му изработи най-прекрасното великденско яйце.Следвайки инструкциите на самия императорФаберже създава красиво бяло яйце, което приличало на истинско, но когато се отворело, в него имало жълтък, изработен от злато. В жълтъка имало златна кокошка, а в нея били скрити диамантена миниатюра на царската корона и малко рубинено яйце. Императрица Мария Фьодоровна била толкова възхитена от подаръка, че Александър III поръчва на Фаберже да прави по едно ново великденско яйце всяка година. Така се родила и традицията.

 Петер Карл Фаберже

Фаберже създавал по едно уникално яйце всяка година, а всяко от тях съдържало някаква изненада в себе си. Ювелирът и неговият екип от висококвалифицирани майстори работели в пълна тайна в продължение на няколко месеца, докато яйцето бъде готово. Дори Александър III не знаел как ще изглежда то. Фаберже решава всеки дизайн на яйцето да е свързан с някакво събитие на кралското семейство.

Всяко от яйцата било направено от злато, платина, смарагди, рубини и други скъпоценни камъни. Едно от най-скъпите яйца на Фаберже е “Winter Egg” от 1913 година, което е продадено на търг през 2002 година за 9.6 милиона долара.

След смъртта на Александър III, неговият син Николай II продължава започнатата традиция. От 1894 година Петер Фаберже трябвало да прави по две яйца годишно – едно за съпругата на Николай II – Александра Фьодоровна и едно за майка му – Мария Фьодоровна. За период от 32 години, до революцията през 1917 година, Фаберже създава 50 от най-забележителните и екстравагантни великденски яйца, които светът някога е виждал. Те се превърнали в негово най-великолепното и популярно постижение.

Търговски обучения - myjobistosell.com

От оригиналните 50 яйца, днес са оцелели 43. Тези редки и изключително скъпи великденски яйца сега са в ръцете на частни колекционери, музеи и институции от цял свят.

Първото яйце на Фаберже. Диамантената миниатюра на кралската корона, както и малкото рубинено яйце са изгубени.

Яйце от 1893 година

Яйце от 1901 година

Яйце от 1907 година

Яйце от 1893 година

Яйце от 1911 година

Яйце от 1894 година. Това е последното, което Александър III подарява на Мария Фьодоровна

Яйце от 1895 година

Яйце от 1891 година

Яйце от 1906 година

Яйце от 1916 година

Яйце от 1908 година

Яйцето от 1913 година, продадено на търг за 9.6 милиона долара

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар