Преди и сега: тези снимки на известни забележителности ще изненадат мнозина

Създадените от човека структури, които са на повече от сто години, често имат интересна съдба по отношение на преминаването през много етапи на трансформации и всякакви промени. Същото се е случило и със следващите примери:

 

Статуя на свободата, Ню Йорк: След инсталирането и сега

Добре известна история: Статуята, създадена от мед, забележимо се е променила в цвета си през първите 30 години от съществуването си, губейки първоначалния си кафеникаво-червен оттенък. Виновен е процесът на окисляване на медта. Сега, 134 години след откриването, малко хора си представят Статуята на свободата да не е зелена.

 

Замъкът „Лястовиче гнездо”, Крим: 1904 г. и сега

Преди земята на скалата да е купена от милионера Сергей Рахманов през 1911 г., “Гнездото на лястовицата” е била каменна къща, боядисана в червено. При Рахманов сградата придоби познатия облик на замъка.

 

Мемориал на Линкълн, Вашингтон: началото на 20 век и сега

Издигнат върху блатиста местност, мемориалът първоначално е стоял в неудобно уединение, но вече през 1923 г. пред него е построен известният отразяващ басейн.

 

Лувър, Париж: 1980-те години и сега

Стъклената пирамида е построена сравнително наскоро – през 1989 година. Но тя вече се е превърнала в един от символите на столицата на Франция.

 

Капитолий, Вашингтон: 1846 и сега

В средата на 19 век се е счело, че Капитолият е недостатъчно просторен и започват да го разширяват, като в същото време правят купола по-впечатляващ.

 

Кремъл, 1842 г. и сега

Вероятно мнозина са чували, че Кремълската стена е била бяла. Стените вече не се боядисват в бял цвят от началото на 1880-те и сега постоянно се боядисват в червено.

 

Айфеловата кула, Париж: 1925 и сега

От 1925 до 1934 г. кулата се оказва най-големият билборд в света. Рекламата на е купена от Андре Ситроен, който нарече кампанията „Айфеловата кула в огън“, а основният символ на Франция беше осветен под формата на огромни букви на името на създателя на едноименния концерн.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × five =