Home Загадки Съкровището на Стара планина

Съкровището на Стара планина

от izumitelno
0 коментар 5,8K преглеждания

Стара планина крие много съкровища, които са заровени от хайдути и турци и все още очакват да бъдат намерени. Те са били заровени по време на османското робство.

 

Тези съкровища са обект на търсене от страна на много иманяри, които засега обаче се увенчават с неуспех. През 1878 година, малко преди освобождението на България от османско робство, няколкостотин хиляди турци са започнали да се изтеглят в южната част на страната.

 

Тогава много от тях са заровили съкровищата на семействата си, които са се състояли от златни накити. Според непотвърдени данни освен накити трябва да са заровени и много старинни златни монети.

Смята се също така, че много български хайдути са заравяли златни съкровища на територията на Стара планина, която за тях е била като истински роден дом. Техните съкровища не са открити.

 

Едно от най-търсените съкровища на територията на Стара планина е съкровището на Али Паша, което се е състояло от голямо количество златни монети и накити.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Хотнишкото златно съкровище по-старо и от Варненското

 

Хайдушки легенди за заровени съкровища в България

 

Сред накитите имало ценни бижута, целите в скъпоценни камъни, най-вече диаманти. Ако се намери, това съкровище би било оценено на милиони долари.

Заради това легендарно съкровище в България са пристигали ловци на заровено имане от други страни, но и те като българските иманяри са претърпели неуспех в това отношение.

 

Претърсвани са дори и някои от големите и малките пещери в района на Стара планина, но все още не е открита и една златна монета от съкровището на Али паша.

 

Но в Стара планина има много пещери, които все още не са били изследвани дори от специалисти по планините – спелеолози, затова не се знае дали съкровището не е скрито в някоя от тези тайнствени пещери.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Легендата за съкровищата на Вълчан Войвода

Митове и легенди за старите имена на планините в България

 

 

Според легенди всеки, който се е опитал да намери съкровището на Али паша, става жертва на злополука или му се случва нещо много лошо, ако му се размине смъртта.

 Затова някои иманяри доста се колебаят, преди да започнат да издирват митичното съкровище. Други обаче без колебание издирват съкровището, като се надяват бързо да забогатеят.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Археолози откриха златно съкровище край Девня

Корабът „Черният принц“ е най-издирваният в Черно море

Плочката от Градешница – най-древното писмо?

Гроб 43 – пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Пиратската република на остров Свети Иван и съкровището на Вълчан войвода

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още