Home Загадки Тайните на Небесния диск от Небра (Родната планета на древните богове)

Тайните на Небесния диск от Небра (Родната планета на древните богове)

от izumitelno
0 коментар 4,9K преглеждания

Небесният диск от Небра е 3 600 годишен бронзов диск, който според ЮНЕСКО изобразява „най-старото конкретно изображение на космически явления по цял свят”. Дискът е е толкова необикновен, че първоначално бил смятан за археологическа фалшификация.

Тайните на Небесния диск от Небра (Родната планета на древните богове)

Само че подробен научен анализ разкрива, че той наистина е автентичен и ценният артефакт сега е включен в регистъра „Световна памет” на ЮНЕСКО – международна инициатива, насочена към опазване на документалното наследство на човечеството, и се съхранява в Държавния праисторически музей в Хале.

Небесният диск от Хале е открит през 1999 г. от двама любители търсачи на съкровища, незаконно използвайки металотърсач в Зигелродската гора в Саксония-Анхалт, Германия.

Той бил ритуално заровен в праисторическо ограждение на върха на един хълм (Мителберг) заедно с два ценни меча, две брадви, две спирални гривни и едно бронзово длето.

Ограждението е така ориентирано, че слънцето сякаш залязва при всяко равноденствие за Брокен – най-високия връх на планината Харц, на около 80 км северозападно.

За областта наоколо се знае, че е била населена от Неолита, а за Зигелродската гора се говори, че има около 1 000  могили.

Тайните на Небесния диск от Небра (Родната планета на древните богове)
Мечовете, намерени с диска.

Научните изследвания на имането от Небра са вероятно сред най-изчерпателните, провеждани някога върху археологическа находка в Европа. Изследването започнало, когато обектите били конфискувани за пръв път през 2002 г., и продължило до края на 2007 г.

Въпреки това, датирането на артефакта срещнало много затруднения и въпреки че учените могли да определят, че е бил заровен през 1 600 г.пр.Хр., те не успяват да определят датата на изработването му, което означава, че би могъл да е много по-стар от датата на заравянето си.

Бронзовият небесен диск от Небра е приблизително 30 см в диаметър, тежи 2.2 кг и е декориран със синьо-зелена патина, инкрустирана със златни символи.

Те най-общо се интерпретират като слънце или пълнолунние, лунен сърп и звезди, (включващи струпване, интерпретирано като Плеядите).

Две златни арки по краищата били добавени по-късно, (едната от които е изгубена). Те били направени от злато с различен произход, както се вижда от химическите му примеси.

Двете арки обхващат ъгъл от 82⁰, правилно сочейки ъгъла между позициите на залеза при лятното и зимното равноденствие при географската ширина на Мителберг (51⁰N).

Тайните на Небесния диск от Небра (Родната планета на древните богове)
Хълмът Мителберг, където Небесният диск от Небра бил намерен.

Последното допълнение било още една арка в дъното, обградена от множество резки с неясно значение, най-общо интерпретирани като Слънчева баржа („слънчевата лодка”) с множество гребла, или като Млечния път.

По времето, когато дискът бил заровен, имал и тридесет и девет или четиридесет дупки по периметъра си, всяка приблизително 3 мм в диаметър.

Според държавния археолог Харалд Мелер, кръглата плоча вероятно представлява Слънцето, а не Луната, като се има предвид, че арките са свързани със слънчеви явления.

Тайните на Небесния диск от Небра (Родната планета на древните богове)

Според първоначалния анализ на микроелементи чрез рентгенова флуоресценция от Е. Перницка тогава в университета във Фрайберг, произходът на медта е Бишофшозен в Австрия, докато златото се смята, че е от Карпатите.

Само че по-късен анализ открива, че златото, изполвано в първата фаза, било от река Карнън в Корнуол. Съдържанието на калай в бронза също било от Корнуол.

Небесният диск от Небра препотвърждава, че астрономическите познания и способности на народите от европейската Бронзова епоха включвали близко наблюдение на годишното движение на Слънцето и ъгъла между точките на неговото изгряване и залязване при лятното и зимното равноденствие.

Въпреки че много по-стари насипи и мегалитни астрономически комплекси, като Гозекския кръг или Стоунхендж вече били използвани, за да отбелязват равноденствията, дискът е най-старият „преносим инструмент”, който позволява такива измервания.

Астрономът Ралф Хансен твърди, че дискът бил опит да се координират слънчевите и лунните календари, за да знаят хората от Бронзовата епоха кога да сеят семена и кога да правят търговия, придавайки му почти съвременен смисъл за време.

„За ежедневните калндарни цели използвали лунните години. Но когато планирали кога да засяват полето и кога да жънат, използвали слънчевите години”, казва Хансен.

Само че не всеки е съгласен, че Небесният диск от Небра е бил използван за измерване на астрономически явления. „Трудно е да се отговори на този въпрос, но не мисля, че е бил инструмент, използван да се наблюдават обекти в небето”, казва Кърт Рослунд, астроном от Гьотеборг.

Вместо това Рослунд твърди, че малко особености върху диска клонят към точно представяне и че е по-вероятно да са имали символична стойност – вероятно в шамански ритуали.

Интерпретацията на ЮНЕСКО е, че Небесният диск „съчетава необикновено разбиране на астрономически явления с религиозните вярвания от този период”, което ни дава уникалната възможност да „хвърлим бегъл поглед към ранното познание за небесата”.

Допълнение: Дискът е разшифрован

Според изследователя Уейн Хершел, автор на „Скритите записи”, Небесният диск от Небра НЕ ИЗОБРАЗЯВА нашето слънце и луна.

Г-н Хершел успява да разшифрова множество древни звездни карти и всички те сочат към различно слънце и различна орбитираща планета – родната планета на древните „богове”, които създали човечеството.

Според неговия уеб сайт,

„Има интерпретация на Млечния път във връзка с Плеядите, върху което изследователите като че ли са съгласни. След като разбрах това, липсващото съзвездие Орион си дойде на мястото. То беше съвършено представено. Има три точки в самия център и пасва точно между двете извити остриета, които украсяват двата противоположни края на диска.

Вярвам, че е много възможно сърпът върху диска от Небра да не представлява луната, точно както сферата най-вероятно НЕ Е нашето Слънце. Главно защото Слънцето и звездите не се появяват едновременно, когато погледнем небето”.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар