Home Животни Тъмната страна на безобидните животни

Тъмната страна на безобидните животни

от elated.firefly
0 коментар 227 преглеждания

Природата е пълна с ужасни същества, които изглеждат сякаш искат да ви убият (и наистина могат да го направят). Но поне те са откровени и не ви подвеждат в намеренията и способностите си. Истинските измамници са онези животни, които изглеждат напълно безобидни и очарователни, но притежават тайни сили, присъщи на истински чудовища.

 

Тъмната страна на безобидните животни

Морската звезда е хищник, който откача стомаха си

За повечето хора, морските звезди са слепи, глухи, безмозъчни същества, които от време на време изплуват по плажа, където изсъхват на слънцето. Почти невъзможно е да гледаме на тях като не нещо повече от това. Истината обаче е, че това е част от техния подъл план. Всичко ще ви стане ясно, когато разберете за хранителните им навици.

Морската звезда е свиреп хищник, който яде всичко, което успее да залови: стриди, риба, охлюви. Но вероятно се чудите как точно се храни, след като няма зъби, челюсти или каквото и да било, приличащо на уста. Много просто – тя изплюва лепнещия си, киселинен стомах, с който улавя плячката си и я смила за часове или дни. Други видове морски звезди пък се разпъват като палатки и чакат някоя твара да се скрие под тях от по-голям хищник, след което я убива иронично.

Тъмната страна на безобидните животни

Сепията Octopoteuthis откъсва пипалата си, за да убива

За разлика от гигантските сепии, Octopoteuthis deletron не изглежда опасна. Тя е просто обикновена, дребна сепия. Или пък не. Оказва се, че окото й е единствената безобидна част, защото тя може нарочно да откъсва пипалата си и да ги оставя да убиват плячка, докато сепията я няма. Това е единственото познато животно, което може да прави така.

Щом бъде отделено от тялото, пипалото започва да води свой живот, свивайки се и разтягайки се във всяка възможна посока, забивайки шипчетата си все по-дълбоко в онова, около което са били увити преди да бъдат откъснати.

Тъмната страна на безобидните животни

Охлювите одират жертвите си

Освен, ако не си изкарвате хляба като отглеждате краставици, вероятно не се страхувате от охлювите. Те са слузести, имат смешни очи и са много вкусни, когато са сготвени добре. В най-лошия случай, приличат на големи храчки, които са придобили чувствителност и са започнали бавно да се движат. Това е отвратително, но не е кошмарно, нали? Кажете го на дъждовния червей.

Новозеландският охлюв Novisuccinea chittenangoensis бавно дебне жертвата си и внезапно я напада, поглъщайки я наведнъж. Но не става въпрос за това какво яде, а как точно го яде. Оказва се, че устата му е като средновековна стая на мъченията. Тя е напълно покрита от тънки, застъпващи се, много остри шипчета, които действат като резачка на забавен кадър и одират кожата на жертвата слой по слой.

 

Тъмната страна на безобидните животни

Дървесният саламандър е като мини крокодил

Когато погледнете мъничкия саламандър, в никакъв случай не може да си помислите, че е опасен, нали? Макар да има зъби, те са безобидни и миниатюрни, нали?

Тези очарователни студенокръвни всъщност са си почти крокодили. Със своите здрави челюсти и остри зъби, дървесният саламандър лесно може да пусне кръв на човек и определено би ни изял, ако беше малко по-голям. Наистина, много обича месото. През повечето време се храни с насекоми, но няма проблем да вечеря и с други амфибии.

Освен това дървесният саламандър е много лош и изключително териториален, поради което обикновено носи бойни белези от битки със себеподобните си. Ако затворите два в една клетка, вероятно ще се избият.

 

Тъмната страна на безобидните животни

Бодлокожите мишки свалят кожата си и я регенерират след това

Не е задължително животните да убиват, за да бъдат ужасяващи. Такъв е случаят с бодлокожите мишки. Те са очарователни пустинни обитатели, които в общи линии водят нормален миши живот. Поне докато не се появи опасност. Тогава нещата стават грозни. Бодлокожите мишки имат невероятна мутантска сила, която им позволява да разкъсат собственото си тяло, ако бъдат нападнати. И не говорим за малка част. Те разкъсват до 60% от плътта си, ако е нужно.

Когато бъде хваната от хищник, цели парчета от козината, кожата и подкожната тъкан на мишката просто падат, докато тя се опитва да избяга. Нападателят остава с парче кожа в устата, което не става за ядене, защото е покрито с остри шипчета.

Но това не е всичко! Също като Върколакът от филмите, бодлокожата мишка започва да регенерира раните си почти веднага и те започват да зарастват след три дни. Козината се възстановява малко по-бавно, но до месец мишката е като нова.

 

Тъмната страна на безобидните животни

Калинките са отровни

Калинките вероятно са редом до пеперудите като социално най-добре приетите насекоми. За другите малки буболечки обаче нещата не стоят така. Ако те можеха да говорят, щяха да ви кажат да стоите възможно най-далеч от калинките.

Малките цветни калинки крият тайна – те са хищни и диетата им се състои от беззащитни буболечки като кърлежи и листни въшки. Покритото им с точки тяло всъщност е защитна броня, която им позволява да избиват безброй мравки.

Но като споменахме точките, те поне са очарователни и можем да ги гледаме с часове, нали? Оказва се, че всъщност са предупреждение към другите животни, че калинките имат лош вкус и са отровни. Отровата не може да навреди на човека, но определено не е шега работа за насекомите.

Може да харесате още

Оставете коментар