Home Любопитно Топ 10 на мошениците за всички времена

Топ 10 на мошениците за всички времена

от izumitelno
0 коментар 50,7K преглеждания

1. Виктор Люстиг (1890-1947) – човекът, който продаде Айфеловата кула
Люстиг се смята за един от най-талантливите мошеници, живели някога на света. Той имал 45 псевдонима и владеел свободно пет езика. Най-грандиозната афера на Люстиг била продажбата на Айфеловата кула. Когато станало ясно, че Айфеловата кула няма никакво намерение да мърда от мястото си, било късно за залавяне на мошеника. Впрочем измаменият бизнесмен така и не се решил да подаде оплакване в съда, страхувайки се от подигравки.

8Виктор Лустиг – Човекът, който продаде Айфеловата кула

2. Франк Абигнейл – „Хвани ме, ако можеш“
Франк Уилям Абигнейл-младши на 17 години успял да стане един от най-успелите грабители на банки в историята на САЩ. Абигнейл източил от банките около 5 млн. долара. От действията на мошеника пострадали 26 държави. Историята на Франк Абигнейл е в основата на филма „Хвани ме, ако можеш“.

3. Кристофър Ротанкурт – фалшивият Рокфелер

9Кристофър Ротанкурт – фалшивият Рокфелер

През 2001 г. канадската полиция арестува мошеник от френски произход, който извършил цяла поредица от афери. Кристофър Ротанкурт, роден през 1967 г., твърдял, че е личен приятел на Бил Клинтън и член на семейство Рокфелер. Престъпникът открито се рекламирал в медиите под името Кристофър Рокфелер. Той признал, че е измъкнал от състоятелни граждани 40 млн. долара.

4. Фердинанд Демара – Великия самозванец
Фердинанд Уолдо Демара (1921-1982), известен под прякора Великия самозванец, с голям успех изиграл през живота си значителен брой професии – от монах до хирург. Интересното е, че той не е преследвал материална изгода, много повече го интересувал социалният статут. Демара умрял през 1982 година. За неговия живот е написана книга и е заснет филм.

1Фердинанд Демара – Великия самозванец

5. Дейвид Хемптън
Роденият през 1964 г. Дейвид Хемптън бил от афроамерикански произход. Мошеникът се представял за син на чернокожия актьор и режисьор Сидни Поатие. През 1983 г. Хемптън бил арестуван и обвинен в мошеничество. Съдът се произнесъл да изплати на жертвите си компенсация от 4490 долара.

 

6. „Мили Ванили“ (Milli Vanilli) – дуетът, който не можел да пее
През 90-те години се разразил скандал около популярния немски дует „Мили Ванили“, след като станало ясно, че на студийните записи звучат не гласовете на участниците в него, а на съвсем други хора.

7. Кейси Чедуик – незаконородената дъщеря на Ендрю Карнеги
Когато Кейси Чедуик се родила през 1875 г., й дали името Елизабет Бигли. За първи път тя била арестувана в щата Онтарио на 22 години за фалшифициране на банков чек. Тя била призната за виновна за девет големи афери. Умряла в затвора.

8. Мери Бейкър – принцеса Карабу
През 1817 г. в Глостършир се появила млада жена в екзотични дрехи, с тюрбан на главата, говореща неизвестен език. Не след дълго обаче „принцеса Карабу“ била разпозната – Мери Бейкър, дъщеря на обущар.

2Мери Бейкър – принцеса Карабу

 

9. Вилхелм Фойгт – обущарят капитан
На 16 октомври 1906 г. в югоизточното предградие на Берлин – Кьопеник, безработният обущар Вилхелм Фойгт се преоблякъл в капитанска униформа, взета назаем. Сам и без всякаква съпротива, Фойгт завзел кметството и конфискувал хазната, която съдържала 4 хил. марки и 70 пфенига. „Капитанът“ бил заловен, арестуван и осъден на четири години затвор за нападение и кражба на пари. През 1908 г. Фойгт излязъл предсрочно на свобода по лично разпореждане на кайзера на Германия.

10. Джордж Псалманазър – пръв свидетел на културата на аборигените от остров Формоза
Джордж Псалманазър (1679-1763 г.) твърдял, че е първият жител на остров Формоза, посетил Европа. Той се появил в Северна Европа около 1700 година. През 1706 г. тази игра омръзнала на Псалманазър и той си признал, че е измамил всички.

Може да харесате още

Оставете коментар