Home История Възход и падение на Калигула

Възход и падение на Калигула

от izumitelno
0 коментар 1,5K преглеждания

Калигула е третият император, управлявал Римската империя, след като тя станала монархия. 

Истинското му име е Гай Цезар Германик. Той престоял на престола едва 4 години – от 37 до 41 година. Роден е в Анций, Италия.

Негов прадядо е Октавиан Август. Калигула е известен и с прозвището си Лудия заради ексцентричните му действия и решенията, които взима през краткото си управление. Владичеството му се описва от римските историци като недалновидно и подчинено на жесток деспотизъм.

Родителите на Калигула са много известни. Баща му Германик е най-обичаният генерал в Рим по това време. Майка му е Агрипина Старата. Малкият Калигула става талисман на легионерите от бащината си армия.

Войниците се развличали, когато Агрипина обличала Гай в малки войнишки дрехи, а скоро започнали да го наричат Калигула, което означава Ботушчето на латински. Той си печели този прякор заради малките обувки, които били част от костюма му.

 

Животът му тръгва в друга посока, когато умира старият император Октавиан Август. На престола се озовава император Тиберий. Бащата на Калигула вдига неуспешен бунт. След края му цялото семейство на Калигула е избито чрез ловки дворцови интриги на Тиберий. Самият бъдещ император е осиновен от убиеца на родители му.

След смъртта на Тиберий на престола в Рим се възкачва Калигула. Първите няколко месеца от управлението му са много успешни. Той идва на власт сред всеобща радост и одобрение. Калигула е обичан и превъзнасян от много хора. Новият император прави масови дарения на преторианците и най-бедните римски граждани.

Скоро Калигула се разболява при неизяснени обстоятелства. Древните автори Дион Касий и Светоний казват, че е имал мозъчна треска, а според други е бил отровен или е страдал от епилепсия или друго мозъчно заболяване. Имал е чести пристъпи на безсъние и невроза. След време той се подобрил физически, но не и психически. Започнал да се държи неадекватно, параноично и враждебно.

Калигула влиза в конфликт със Сената по редица въпроси. Лудостта му го кара да избие повечето от противоречащите му сенатори. Неговите постоянни убийства, своеволия, ексцентричните му забавления и начин на живот всяват страх и ненавист. Отнася се предизвикателно и с простолюдието.

 Това става причина той много бързо да загуби подкрепата си в Рим. Легендите разказват, че искал да назначи любимия си кон за сенатор. Калигула постоянно организирал оргии в самия дворец. Други скандални истории включват кръвосмешенията му със сестрите си.

Лудият император искал да бъде издигнат за бог и наредил на простолюдието да го почита като такъв. След постоянните празненства, вдигани в двореца, императорът бързо разорил държавната хазна и това наложило вдигане на данъците. Той наредил налог върху проституцията и дори отворил публичен дом в самия дворец. Със закон задължил населението да дават дарения по повод раждането на първата му дъщеря.

Мразен от всички, той бил убит на 24 януари 41 г. от Касий Херея — мъж, който е бил част от армията на баща му. В създадения хаос след убийството му, за да нямат претенции към престола, смъртта си намират и сестрите и дъщерята на Калигула.

Лудият император умира едва на 28 години.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Историята на Римската Империя

История на Руската империя

Как умира Александър Велики?

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още