Home Загадки Библейският роден град на Голиат открит в Израел, и руините са гигантски

Библейският роден град на Голиат открит в Израел, и руините са гигантски

от izumitelno
0 коментар 3,8K преглеждания

Сглобяването на библейската история не е лесна работа, но археолозите я вършат всеки ден в Израел. И още едно парче от пъзела се събра този месец, когато екип намира родния град на филистимския герой Голиат.

Библейският роден град на Голиат открит в Израел, и руините са гигантски

Всички знаем историята за Давид и Голиат. Израилтяните и филистимците воювали и вместо да пратят войските си в битка, филистимският воин Голиат предизвикал всеки воин от страна на Израилтяните да се бие с него в единоборство. Който воин спечелел битката, щял да спечели войната за своята страна. Никой не излизал. Но тогава Давид, който по-късно щял да стане важен библейски цар, приел предизвикателството.

Очевидно Голиат бил огромен мъж, пред когото Давид изглеждал като джудже. Но Давид го повалил с камък от прашката си и му отрязал главата.

Библейският роден град на Голиат открит в Израел, и руините са гигантски

По-късно Давид посещава родния град на Голиат, известен сега като Тел ес-Сафи, и зяпва при портата, понеже бил силно впечателен от масивните укрепления и архитектурата на филистимското селище от Желязната ера.

Според „Хаарец”:

„Гат се споменава в Библията повече пъти от всеки от петте главни филистимски града (другите четири са Екрон, Ашдод, Ашкелон и Газа). За Гат се казва, че е държал Кивота на завета за кратко, след като филистимците го пленили от израилтяните (1 Царства 5:8) и там именно Давид търси убежище два пъти от цар Саул, като накрая става наемник на владетеля на града Анхус (1 Царства 21 и 1 Царства 27).”

Библейският роден град на Голиат открит в Израел, и руините са гигантски
Древният град Гат пред хоризонта.

Археолозите вече са намерили Ашкелон, където провели ДНК тестове и откриват, че филистимците произхождат от Европа.

Друг екип изследователи, воден от професора от университета Бар-Илан Арен Майер, копаят обекта Гат от години. Проблемът е, че Гат е едно от тези места, където хората са строили селища върху по-стари селища векове наред, което затруднява намирането на специфичен времеви период. И така, нивото за което вярвали, че е родният град на Голиат първоначално, било погрешно. Понеже вече са намерили ниво, което съвпада с правилното време, и развалините са достатъчно масивни, че човек да си помисли, че тук са живели великани.

Библейският роден град на Голиат открит в Израел, и руините са гигантски

„Откритието предполага, че Гат е бил в зенита на силата си много по-рано, отколкото се мислеше преди, което поставя разцвета му около времето, когато градът присъства силно в библейския разказ като яростен съперник на ранните израилтяни, както и като родния град на Голиат и други извънмерни библейски воини.”

„През лятната кампания за разкопки, която приключи миналата седмица, археолозите решават да изследват основите на просторни тераси, разположени в долния град на Гат, който бил населяван само през Желязната ера. Разкопките разкриват, че тези тераси лежат върху масивни укрепления и по-големи сгради, направени от огромни камъни и печени тухли – метод, който ги прави по-здрави от традиционните сушени на слънце тухли от кал.”

Библейският роден град на Голиат открит в Израел, и руините са гигантски
Руините на Гат.

„Копая тук от 25 години, но това място продължава да ме изненадва”, казва Майер. „През цялото време сме имали този по-стар, гигантски град, скрит само на метър под града, където копаехме. Това е бил най-големият филистимски град и вероятно един от най-големите в източното Средиземноморие през Желязната ера. По-големи градове е имало само извън източното Средиземноморие, като в Египет и в Месопотамия.”

По-късното селище, което били коапели, било разрушено от сирийския цар Азаил около 830 г.пр.Хр. в периода на Желязната ера IIA. По-ранното селище, което току-що били намерили обаче, е още по-голямо.

„Досега мислехме, че градът от Желязна IIА – този, който е бил разрушен от Азаил – е бил най-големият и най-важният период в Гат”, казва Майер. „Тази година историята е друга.”

На някои места тези стени са по четири или повече метра дебели, а керамиката, свързана с тях, датира от ранната Желязна ера, към 11 век пр.Хр. или вероятно по-рано. „Не са известни никакви сравнително колосални структури в останалата част от източното Средиземноморие от този период… или дори от по-късното въплъщение на филистимския Гат”, казва Майер.

Библейският роден град на Голиат открит в Израел, и руините са гигантски
Руините на Гат.

„Каквото и да е, то е огромно”, добавя Майер. „Сякаш мястото на Гат през ранната Желязна ера прави по-късния град да изглежда като джудже.”

И затова много хора вярват, че филистимците са били великани, макар и да не са намерени никакви останки от скелети, които да предполагат такива.

„Много от библейските текстове трябва да се разбират като алегория”, казва Майер. „Изкопахме няколко гробници в Гат и определено не сме намирали кости на особено големи хора, тъй че какъв е произходът на преданието, че тук са живели великани? Ако е имало огромни развалини наоколо, това е най-добрият начин да започнат историите за великани.”

Професор Томас Рьомер от Лозанския университет е съгласен:

„Винаги трябва да сме много внимателни в интерпретациите си, но това може да е свързано с големината на филистимските градове като Гат и с тази много впечатляваща цивилизация, с която евреите били запознати”, казва Рьомер. „Когато се изправиш пред такива големи структури, трябва да ги обясниш: така че, защо не великани?”

Отново, Гат е бил разрушаван няколко пъти. Би било лесно за по-късни посетители да видят масивните развалини и да заключат, че там сигурно са живели гигантски хора, допълнително увековечавайки историите за Голиат великана, докато той може да не е бил много по-голям от Давид. Хората, написали библейските истории за Гат са го направили векове, след като тези събития са се случили. И освен това, включването на великани в историята добавяло вълнение към писанията и правело филистимците да изглеждат още по-гадни.

След всички тези векове се оказва, че единственият истински великан бил самият град.

„Все още не знаем много защо нов град е бил построен върху стария, с различна ориентация на сградите”, казва Майер. „Но едно е сигурно – бавно събуждаме спящ великан.”

Вероятно следващата разкопка на обекта ще намери гробницата с надпис, определящ я като принадлежаща на самия Голиат. Това би било още по-голямо откритие.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар