Да се върнем в миналото: гифове показват как са изглеждали древните храмове

Древните руини дават на хората уникална възможност да погледнат в миналото и да разберат как са живели нашите предци и какви къщи са строили. Естествено днес, те не изглеждат по същия начин – изминалите векове доста са променили обликът им. Как ли са изглеждали преди време, когато хората са живели там, когато са се чували разговори, стъпки, усещала се е миризмата на живота?

Тук се появява проектът Expedia, благодарение на който седем старинни сгради са били разработени в серия от GIF файлове. За няколко секунди стените се издигат до мястото на обичайните руини, появяват се тавани и покриви. И всичко това докато се стигне до финалният облик на сградите. Надали ще има човек, който да не е чувал за тях. Ето и кои са те:

 

Партенон, Атина

Построен през 447-438 г. пр. Хр., Партенонът се намира в Атина и представлява главният храм на Атинския акропол, посветен на богинята Атина Партенос.

 

Храмът на Юпитер, Помпей

Издигнат в чест на бога Юпитер през II в. пр. Хр., той бил център на религиозния живот на древния град Помпей – малък римски град в Неаполския залив. През 79 г. сл. Хр. вулканът Везувий разрушил града заедно с всичките му жители.

 

Пирамида Nohoch Mul, Коба

Коба е древен град на маите. Nohoch Mul се смята за най-високата пирамида на маите на полуостров Юкатан и втората в света. Тя е открита през 1800 г., но заради непроходимостта на джунглата мястото е било открито за туристи чак през 1973 г.

 

Адрианов вал, Великобритания

Строежът на древната стена започва през 122 година. Адриановият вал се простира на 118 километра през околностите на Англия. Според повечето историци, стената била построена от римския император Адриан, за да защити границите от нападенията на пиктите.

 

Храмът Луксор, Египет

Древният комплекс на източния бряг на Нил е построен по заповед на Аменхотеп III в периода 1100-1600 г. пр. Хр.

 

Пирамида на слънцето, град Теотиуакан, Мексико

Името на пирамидата дошло от ацтеките – тя е най-голямата сграда в Теотиуакан и една от най-старите пирамиди в Централно Мексико.

 

Храм Б, „Ларго ди Торе Аржентина“, Рим

На площада са останките на четири храма от IV-II в. пр. Хр. Те са открити през 20-те години на 20 век при разкопки. Тъй като археолозите не знаят на кого са посветени храмовете, са ги нарекли на буквите A, B, C и D.

На същият площад през 44 г. пр. Хр. Юлий Цезар е бил убит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + two =