Home Любопитно Неподходящи за живот температури на Земята след 50 години

Неподходящи за живот температури на Земята след 50 години

от izumitelno
0 коментар 22,5K преглеждания

Ако глобалното затопляне продължи без промяна, горещината, която идва по-късно този век в някои части на света, ще доведе до „почти неприложими“ условия за живот на 3 милиарда души, се казва в проучване, публикувано в края на 2020г.

Авторите прогнозират, че до 2070 г. голяма част от световното население вероятно ще живее в климатични условия, които са „по-топли от условията, които се считат за подходящи за развитие на човешкия живот“.

Неподходящи за живот температури на Земята след 50 години
Снимка на Tumisu от Pixabay 

Проучването предупреждава, че ако не бъдат ограничени емисиите на парникови газове, средните годишни температури ще се повишат отвъд климатичната „ниша“, в която хората са се развивали в продължение на 6000 години.

Тази „ниша“ е еквивалентна на средни годишни температури от около 11 до 15 градуса по Целзий. Изследователите установяват, че хората, въпреки всички форми на иновации и миграции, живеят предимно в тези климатични условия от няколко хиляди години.

Неподходящи за живот температури на Земята след 50 години
Снимка на Pete Linforth от Pixabay 

„Ние показваме, че при сценарий за промяна на климата, както досега, географското положение на тази температурна ниша се предвижда да се промени повече през следващите 50 години, отколкото се е променило през последните 6000 години“, предупреждава проучването.

Сценарият използван в изследването показва, че атмосферните концентрации на парникови газове ще продължават да са високи. Изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и газ отделя „парникови“ газове, като въглероден диоксид (CO2) и метан в земната атмосфера и в океаните. Емисиите повишават температурите на планетата до нива, които не могат да бъдат обяснени с природни фактори, съобщават учените.

Неподходящи за живот температури на Земята след 50 години
Снимка на rostichep от Pixabay

Предполага се, че температурите през следващите няколко десетилетия ще се увеличават бързо в резултат на емисиите на парникови газове, предизвикани от човека.

Без смекчаване на климата или миграция до 2070 г. значителна част от човечеството ще бъде изложена на средни годишни температури по-топли почти навсякъде в сравнение с днешните, посочва проучването.

Понастоящем тези брутално горещи климатични условия съществуват едва на 0,8% от световната повърхност на сушата, най-вече в най-горещите части на пустинята Сахара, но до 2070 г. условията могат да се разпространят до 19% от сухоземната площ на Земята. Това включва големи части от Северна Африка, Близкия Изток, Северна и Южна Америка, Южна Азия и части от Австралия.

Неподходящи за живот температури на Земята след 50 години
Снимка на Yuri_B от Pixabay 

„Големите площи на планетата биха се нагрели до нива при които човек едва би оцелял и те няма да се охладят отново“, казва един от авторите на проучването Мартен Шефер от Университета Вагенинген в Холандия. „Това не само би имало пагубни преки последици, но би направило обществата по-малко способни да се справят с бъдещи кризи, като евентуални нови пандемии. Единственото, което може да спре подобно развитие, е бързото намаляване на въглеродните емисии.“

 

източник: megavselena.bg

Може да харесате още

Оставете коментар