Home Загадки Какви са тези странни структури дълбоко в недрата на Земята?

Какви са тези странни структури дълбоко в недрата на Земята?

от izumitelno
0 коментар 41 преглеждания

Учени откриха странни структури на границата между земната мантия и външното ядро на разтопеното желязо.

Приблизително 2900 км под повърхността на Земята, на границата между мантията на нашата планета и външното ядро на разтопеното желязо, дебнат странни гигантски структури. Какви са те?

Изображение: megavselena.bg

Дойон Ким, от Университета в Мериленд, и неговите колеги използват алгоритъм за анализ на над 7000 сеизмични показания – конкретно срязващи вълни, генерирани по време на земетресения, записани между 1990 и 2018 г.

Анализирани са всички земетресения, които са били с магнитуд от 6,5 или по-голям и са били на дълбочина повече от 200 км или по-дълбоко под земната повърхност, възникнали в басейна на Тихия океан.

Ким и неговите колеги публикуваха резултатите от своето проучване миналата седмица в списание Science.

Анализът разкрива масивна, неоткрита досега структура под Маркизките острови в Тихия океан, както и новооткрита структура под Хавай. Структурата, кацнала под Маркизките острови, е с диаметър около 1000 км и широчина от 25 км.

Изследователите все още се озадачени какво представляват тези структури, наречени „зони за свръхниска скорост“, защото сеизмичните вълни преминават през тях по-бавно. Изглежда имат различен състав и плътност от разтопеното желязно-никелово външно ядро ​​и калната скала, съставляваща мантията.

Това не са първите подобни структури, които учените откриха. От 70-те години на миналия век геолозите използват сеизмична томография, за да проучват как изглежда вътрешността на Земята.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Когато стане земетресение, сеизмичните вълни, които то генерира, пътуват през вътрешността на Земята. Някои, като S-вълните, не могат да преминат през определени слоеве под повърхността, като например течното външно ядро ​​на Земята. Това помага да се изясни случващото се дълбоко под земната повърхност.

Колкото повече информация имаме за това своеобразно място, толкова по-голям е шансът да разберем как се е формирала нашата динамична планета.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Легендата за Агарта – подземната цивилизация, пазена в тайна от човечеството 

Най-загадъчните древни градове

Древни текстове: Масивен подземен свят съществува под Пирамидите в Гиза

източник: megavselena.bg

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар