Home Загадки Какви са тези странни структури дълбоко в недрата на Земята?

Какви са тези странни структури дълбоко в недрата на Земята?

от izumitelno
0 коментар 9,8K преглеждания

Учени откриха странни структури на границата между земната мантия и външното ядро на разтопеното желязо.

Приблизително 2900 км под повърхността на Земята, на границата между мантията на нашата планета и външното ядро на разтопеното желязо, дебнат странни гигантски структури. Какви са те?

Какви са тези странни структури дълбоко в недрата на Земята?
Изображение: megavselena.bg

Дойон Ким, от Университета в Мериленд, и неговите колеги използват алгоритъм за анализ на над 7000 сеизмични показания – конкретно срязващи вълни, генерирани по време на земетресения, записани между 1990 и 2018 г.

Анализирани са всички земетресения, които са били с магнитуд от 6,5 или по-голям и са били на дълбочина повече от 200 км или по-дълбоко под земната повърхност, възникнали в басейна на Тихия океан.

Ким и неговите колеги публикуваха резултатите от своето проучване миналата седмица в списание Science.

Анализът разкрива масивна, неоткрита досега структура под Маркизките острови в Тихия океан, както и новооткрита структура под Хавай. Структурата, кацнала под Маркизките острови, е с диаметър около 1000 км и широчина от 25 км.

Изследователите все още се озадачени какво представляват тези структури, наречени „зони за свръхниска скорост“, защото сеизмичните вълни преминават през тях по-бавно. Изглежда имат различен състав и плътност от разтопеното желязно-никелово външно ядро ​​и калната скала, съставляваща мантията.

Това не са първите подобни структури, които учените откриха. От 70-те години на миналия век геолозите използват сеизмична томография, за да проучват как изглежда вътрешността на Земята.

Когато стане земетресение, сеизмичните вълни, които то генерира, пътуват през вътрешността на Земята. Някои, като S-вълните, не могат да преминат през определени слоеве под повърхността, като например течното външно ядро ​​на Земята. Това помага да се изясни случващото се дълбоко под земната повърхност.

Колкото повече информация имаме за това своеобразно място, толкова по-голям е шансът да разберем как се е формирала нашата динамична планета.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Легендата за Агарта – подземната цивилизация, пазена в тайна от човечеството 

Най-загадъчните древни градове

Древни текстове: Масивен подземен свят съществува под Пирамидите в Гиза

източник: megavselena.bg

Може да харесате още

Оставете коментар