Home Любопитно Едни от най-големите предателства, променили курса на историята

Едни от най-големите предателства, променили курса на историята

от izumitelno
0 коментар 15,2K преглеждания

Курсът на историята не се променя само след велики битки и мащабни войни. Понякога е нужно само едно действие на ограничена група от хора, за да се събудим в един съвсем различен свят от вчерашния. Много са случаите, в които предателства, породени от завист, неразбиране, алчност и страст, са успели напълно да преобърнат потока на историята. Ето и най-големите от тях.

Най-голямото предателство в българската история

В края 10 и началото на 11 век България води жестока битка за запазването на независимостта си от Византия. Две жестоки предателства обаче решават съдбата ѝ. След смъртта на Самуил начело на държавата застава цар Гаврил Радомир. Той успява временно да спре гърците, но е убит от първия си братовчед Иван Владислав. 23 години по-късно сина на Радомир – Петър Делян, се вдига на бунт и успява да освободи огромна територия от Византия. Малко преди окончателната си победа той обаче е ослепен и предаден на византийците от братовчед си и син на Иван Владислав – Алусиан.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

На територията на България е открита най-древната цивилизация в света 

Произход на българите – теории и хипотези

Убийството на Писаро

Пътят към славата на Франциско Писаро е изпълнен с предателства. Две от тях обаче остават в историята. След като пленява императора на инките – Атахуалпа, Писаро се съгласява да го освободи в замяна на огромно количество злато. След като се сдобива с богатството, Писаро нарежда владетелят да бъде убит. Самият Писаро впоследствие е убит от Диего де Алмагро, син на един от капитаните на завоевателя. Алмагро смятал, че баща му не е оценен за усилията, които хвърлил в спечелването на големите победи на Писаро.

Най-известния предател в историята

За 30 сребърника Юда Искариотски, един от 12-те апостоли, предава Христос, като го целува по бузата и позволява на властите да разкрият самоличността му. Както всички знаят, това води до смъртта на Исус и възкръсването му след това.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

В Тайните архиви на Ватикана се крие всичко! Предсказват края на света

Историята на преподобна Стойна и какво пророкувала Ванга за нея

 

Най-мразената жена в Америка

Доня Марина е любовница на Ернан Кортес, завоевателя на Централна Америка. Тя била от народа на ацтеките, но решила да ги предаде. Марина бързо научила испански и превеждала на завоевателите трудния наулетски (ацтецки) език. Тя показвала тайни пътеки и разкрила редица тайни. Според множество анализатори малкият брой испанци на Кортес никога нямало да успее да разгроми Империята на ацтеките без помощта на доня Марина.

И ти ли, Бруте?

Предателството на сенатора в античната Римска република се смята за едно от най-големите в историята. Брут се издигнал до върховете на държавата, въпреки плебейския си произход, благодарение на Цезар. Той дори бил осиновен син на великия пълководец. Това обаче не го спира и Брут се включва в заговора срещу Цезар, довел до смъртта му.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Наистина бащата на модерна Турция Ататюрк е бил от български произход

Преди 8 хил. години цивилизацията в древна Варна е ползвала мистериозни технологии

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Според най-старата библия Христос не е бил разпънат на кръста

Знаете ли колко са религиите в България?

Най-старата цивилизация в България

Ето как е изглеждал в действителност Исус

По следите на най-древните цивилизации, съществували на планетата

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Гроб 43 – пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още