Home Любопитно Наистина бащата на модерна Турция Ататюрк е бил от български произход

Наистина бащата на модерна Турция Ататюрк е бил от български произход

от izumitelno
0 коментар 3,6K преглеждания

Има версия, че Ататюрк е от български произход. Това е записано дори в енциклопедията на братя Данчови, отпечатана през 1936 г. Там се казва, че родителите на създателя на турската република са българомохамедани от Солунско. В този край още има хора, които заявяват, че са рода с Ататюрк. В Гърция Кулов е срещал българи мохамедани, които също твърдят, че са му роднини.

 

Ние сме български селяни от Солунско. Викат ни помаци, защото сме помагали на турската армия в османско време. Ататюрк е от нашето коляно.”

С тези думи посрещнаха екипа ни жителите на одринското село Азатлъ, писа преди време Кулов в smolyan.bgvesti.net. Това е най многолюдното българомохамеданско село в Одринско. От България са и населилите околностите на Текирдаг и Люлебургаз в Европейска Турция, допълва авторът.

 

 

Изследователят Христо Красин пък в книгата си “Има ли турци в България” твърди, че Мустафа Кемал е роден в село Себища – област Голо бърдо, разположена между днешна Албания и Македония. В това село живеят само българи мохамедани, единствен ходжата навремето знаел малко турски. Според руския учен Афанасий Селишев в цялата област нямало дори един турчин.

Там се залюбили левентът Али Реза и красивата Зюбейде

 

Името на хубавицата е от староперсийски произход и значи “Обичано цвете”. Те били деца на заможни родители, охридски търговци, а от техния брак се родил Мустафа. По-късно семейството се мести в Солун. Има и версия, че само Зюбейде е българомохамеданка.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Знаете ли колко са религиите в България?

 

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

 

 

Българския разузнавач и дипломат Сребрен Поппетров пише поверителен рапорт 54 до министъра на външните работи за обиколката си в областта Малесия на 14 август 1930 г., където е изпратен с разузнавателна мисия. Той докладва, че в село Себища се е срещнал и разговарял с роднини на Мустафа Кемал. Никой от тях не знаел турски, въпреки че се опитвал да им говори на този език. Те си приказвали на български и му разказали, че роднината им Али Реза възнамерявал да завърти търговийка и решил, че тя ще тръгне най-добре в Солун. Научил десетина турски думи от местния ходжа и се преселил там със семейство си. Провървяло му и започнал работа в тамошната митница.

Самият Ататюрк е единственият държавник от Балканите, който многократно е заявявал не просто привързаността си към българския народ, а е изтъквал силната си любов към него. Нещо повече, той признава, че в детството си е играл само с българчета.Но защо само с тях? Може би защото други наоколо не е имало. Дали с думите, цитирани във в. “Утро” от 22 октомври 1931 г, не е искал да подскаже именно това. Ето ги: “Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм, съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам безпределно българския народ още от детинство. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е против Турция.„

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Как и какво се случвало в султанския харем

Историята на Сюлейман Великолепни

Изследване: Ето какъв е бил сексът в Османската империя

 

 

Българи с ислямско вероизповедание и турци алиани в Кърджалийско си оспорват Ататюрк, писа преди 6 години сайтът на град Първомай. Тогава лидерите на двете общности били в лют спор към коя от тях принадлежи Бащата на турците. Първите се позовават на написаното в енциклопедията на братя Данчови, както и на негова версия, повторена 70 години по-късно от писателя Петър Япов в книгата му “Помаците”.

Алианите пък посочват като аргумент името на баща му – Али Реза. Според изследователката на алианската общност у нас Невена Граматикова, която самата е от такъв произход, възрастното население в областта е убедено, че Ататюрк е последовател на Али. Даже през 30-те години на ХХ век доста алиани са се изселили от България в Турция с мисълта, че тя се управлява от техен човек.

Наистина бащата на модерна Турция Ататюрк е бил от български произход
Mustafa Kemal Atatürk Fotoðraf ve Objeler

Учени установиха, че и по южните склонове на Родопите живеят българомохамедани, изповядващи алевизма. Още през 1943-44 г. бъдещият патриарх Кирил е изследвал Южните Родопи и открил села с българомохамедани алевити.

Интересни са всички аспекти на топлата връзка на Мустафа Кемал с България.

 

 

Физически е бил красавец, със славянски черти – рус, със сини очи. През 1914 г. веднага след Балканската война Мустафа Кемал (тогава още не е Ататюрк) става военно аташе в София. Не случайно го изпращат в България, защото знае майчиния си език.

Наистина бащата на модерна Турция Ататюрк е бил от български произход

Посещава много често дома на ген. Стилиан Ковачев, бивш командващ на 4-та българска армия в Балканската война. Младият Мустафа Кемал се влюбва лудо в дъщерята на ген. Ковачев – Димитрина.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

За ДНК-то на белите, русокоси и синеоки „турци“

Историята на Османската империя

 

Тя отвръща на чувствата му, работата стига до женитба. Обаче русофилът и патриот ген. Ковачев заявява: „Аз не давам дъщеря си на турчин“.

 

Разбира се, генералът не е знаел, че Мустафа Кемал е стопроцентов българин, в жилите му тече българска кръв, но е приел като дете ислямската вяра и е турски офицер.

 

Това ми е разказал внукът на ген. Ковачев – Стилиян Нойков. За много кратко време Мустафа Кемал се оженва, но до края на живота си председателят на Турската република, създадена от него, е обичал дъщерята на ген. Ковачев.

 

До края на живота си се е отнасял приятелски към България и българите. Ето едно негово признание:

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Падането под турско робство – история, причини и факти

 

„Спомените, които отнесох от моето кратко пребиваване в България, останаха живи в моята памет и те са за мене скъпи спомени. Чувствата на искрена симпатия към България, които се породиха у мене, съвсем не са угаснали“.

 

„Те са лежали винаги в основата на моята дейност в областта на взаимните отношения между двете страни… Аз се научих да уважавам и ценя България… България не е голяма, но е здрава. Тя има един народ, който притежава ценни качества. Те са залог за нейното бъдеще“.

Данните в статията са от книгата „Историческата съдба на помохамеданчените българи“, издание на Тракийското дружество от 2008 г.

Турска измислица са официалните данни, че Ататюрк е роден в Солун – там той е бил като офицер, а е роден в с. Голо бърдо. Историческа истина е, че той е българомохамеданин.

Фалшифицирането на истината за Кемал Ататюрк трябва веднъж завинаги да се опровергае и в целия свят да се знае, че създателят на съвременна Турция е българин от мохамеданско семейство. Това е историческата истина.

 

Авторът е д-р на историческите науки, част от статията е на „Дума“ – П.П.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Преди 8 хил. години цивилизацията в древна Варна е ползвала мистериозни технологии

Според най-старата библия Христос не е бил разпънат на кръста

На територията на България е открита най-древната цивилизация в света 

Произход на българите – теории и хипотези

Фосилни отпечатъци от България и Гърция отпреди 5,7 и 7,2 млн. години смутиха учените и сринаха теорията на Дарвин

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-старата цивилизация в България

Ето как е изглеждал в действителност Исус

По следите на най-древните цивилизации, съществували на планетата

 

 

снимки: pixabay.com / източник: 168chasa.bg

 

Може да харесате още