Home История Саможертвата на Еям – градът на чумата

Саможертвата на Еям – градът на чумата

от izumitelno
0 коментар 770 преглеждания

Чумната епидемия в средновековна Европа взима милиони жертви. Черната смърт засяга много места в цяла Англия, но едно малко градче в Дарбишър, наречено Еям, винаги ще бъде запомнено с героичната жертва на своите жители, спасили живота на стотици хиляди.

Заболяването, което превръща кожата на болните в черна, гниеща отвътре плът, се превръща в епидемия в периода 1346-1353 година. Тогава живота си губят над 100 милиона души от цял свят или приблизително ¼ от световното население. Чумата се връща в Лондон отново през 1665-1666 година и макар размерите ѝ да са значително по-малки, в Лондон живота си губят близо 100 000 души.

В Еям, градчето, разположено на 56 километра от югоизточно от Манчестър, болестта идва през лятото на 1665-та година. Шивачът на града Александър Хадфийлд получава парче заразен плат от лондонски търговец. Без да знае, помощникът на шивача – Джордж Викарс, го взима и закача над огнището. Така заразата е освободена.

Викар загива само за седмица, а скоро след това и цялото семейство на шивача. Заразата се разпространява и жителите на града взимат решението да го напуснат. Тогава пред всички излиза смелият мъж на име Уилям Момпесън. Той убеждава съгражданите си, че ако напуснат Еям, рискуват да заразят стотици хиляди и да разпространят чумата. Болезненото решение е страховито – всички жители решават да останат в града и да се поставят под доброволна карантина.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

В Тайните архиви на Ватикана се крие всичко! Предсказват края на света

Историята на преподобна Стойна и какво пророкувала Ванга за нея

Обречени на смърт, жителите на Еям изграждат стена около града си. Дори здравите дали клетва, че няма да я преминат, преди чумата да си отиде. За изхранването си те разчитали на околните села. Хората от съседните населени места им оставяли чували с месо, зеленчуци и други необходими продукти край каменните огради. В замяна жителите на Еям оставяли монети в малка дупка, пълна с вода и оцет. Те били убедени, че така монетите се дезинфекцират. Днес дупката за монети се нарича Кладенец на Момпесън.

За да ограничат чумата в самото градче, жителите сами трябвало да погребват загиналите си близки. Оцелелите дърпали мъртвите с въжета за краката, за да не се докосват до заразата. Самият Момпесън погребал цялото си семейство – един по един.

Чумата си отишла внезапно след 14 месеца. От 350 жители 260 били мъртви. Днес в Еям има много паметни плочи на загиналите, избрали да се изолират и да спрат заразата на чумата. В последната неделя на август в месната църква се провежда почетна служба. В Кладенеца на Мопенсън се поставят монети в чест на загиналите.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Градът на чумата Еям и огромната саможертва, която жителите му правят

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Според най-старата библия Христос не е бил разпънат на кръста

Знаете ли колко са религиите в България?

Най-старата цивилизация в България

Ето как е изглеждал в действителност Исус

 

По следите на най-древните цивилизации, съществували на планетата

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Гроб 43 – пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

 

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

Древната тракийска Библия Бесика

Загадката на Непорочното Зачатие… Библията, съдържа загадъчна и тайнствена информация

На територията на България е открита най-древната цивилизация в света 

 

Произход на българите – теории и хипотези

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още