Home Загадки Древен дневник разкрива някои от тайните на Великата пирамида

Древен дневник разкрива някои от тайните на Великата пирамида

от izumitelno
0 коментар 21,5K преглеждания

Как древните хора са успели  да построят египетските пирамиди?  Има вероятност този хилядолетен въпрос да е намерил своя отговор. Древното чудо, Голямата египетска пирамида или пирамидата на Хуфу, построена преди повече от 4500 години от каменни блокове тежащи повече от два тона, поставя трудни въпроси за това, как са били докарани до мястото на строежа огромните каменни късове, с които е била издигната тази монументална структура, останала най-високата конструкция издигната от хора на Земята в продължение на хилядолетия.

 

Древен дневник разкрива някои от тайните на Великата пирамида
pixabay

Учените лансираха редица теории за произхода на пирамидите, но никоя не беше безспорна. Известно и доказано е, че камъните с които е изградена голямата пирамида и нейните камери, са докарани от Луксор, намиращ се на около 800 км от Гиза, където е изградена пирамидата. Няма единство за това, как камъните са докарани  от Луксор до Гиза.

Сега археолози откриха дневник на един пряк наблюдател на строителството. Дневникът е намерен в морското пристанище Уади ал-Джафр и изглежда, че дава отговор на хилядолетната загадка. Според записките, огромните блокове са били докарани по река Нил.

Според документален филм, показан по британския Channel 4, Голямата пирамида известна и като пирамидата на Хуфу, е построена с помощта на сложна система от водни пътища и изкуствени канали, които позволили на хиляди работници да изтеглят с въжета огромните камъни, плаващи на лодки, до мястото на строежа.

Археолозите са намерили освен папирусовия дневник на надзирател на строежа на име Мерер, също така и церемониална лодка, използвана при строителството от него. Според текста надзирателят Мерер е ръководил екип, който е изкопал големи канали, по които са докарали водата от Нил до мястото на пирамидата.

Археологът Марк Ленер, посветил живота си на тайните на пирамидите, обяснява как са открили останките от старите канали, скрити под платото на Гиза. Наред с това, археолозите са открили и нови факти за това, как древните египтяни са строили лодките си през бронзовата ера. Като възстановяват дървените дъски от церемониалната лодка и след това ги сканират с 3D лазер, археолозите разбрали как са били първоначално сглобени.

Откритието на дневника на Мерер дава някои отговори, но оставя други въпроси без обяснение. Кои са били инженерите проектирали и строили Голямата пирамида? Каква е била технологията на строителството? Каква е логиката на конструкцията? Какво още крие? Със сигурност пирамидата на Хуфу ще продължи да очарова и изненадва света, повече от 4500 години след като е построена.

инфо: megavselena.bg

Може да харесате още

Оставете коментар