Home Загадки Учени: човешкият мозък отрича смъртта

Учени: човешкият мозък отрича смъртта

от izumitelno
0 коментар 860 преглеждания

Екип от изследователи от Израел въз основа на поредица от тестове откри механизъм в човешкия мозък, който ни защитава от пълното съзнание за нашата смъртност, съобщава Live Science.

Учени: човешкият мозък отрича смъртта

„Мозъкът е вид прогнозна машина“, казва водещият автор на изследването Яир Дор-Сидерман. Когато вижда определени модели, той си ги спомня, за да предвиди възможни сценарии в бъдеще. Например, ако човек покаже едно след друго три изображения на портокал и след това на ябълка, мозъкът ще излъчи сигнал за „изненада“, защото вече е научил схемата с портокали и изведнъж се изненада.

Въз основа на това свойство учените проведоха серия от тестове с 24 доброволци. В първия тест им бяха показани снимки на различни хора. Всяка снимка била придружена от подписи, свързани със смъртта.
По време на тестовете мозъчната активност на участниците се измерва с помощта на магнитоенцефалография, технология, която позволява измерване и визуализация на магнитни полета, получени в резултат на електрическата активност на мозъка.

Смъртта ни заобикаля навсякъде, казва Дор-Сидерман, но когато става въпрос за нашата собствена смърт, мозъкът не актуализира своята „прогноза“, за да ни предпази от травматична информация.

Учените все още не дават точен отговор на каква еволюционна цел служи това свойство. Една от основните хипотези предполага, че запаленото осъзнаване на собствената смъртност намалява шансовете на човек да има потомство като вид, тъй като в исторически план търсенето на двойка е свързано с конкуренция и риск. Откритията на изследователите са публикувани в NeuroImage.

Източник: Виа Понтика

Може да харесате още

Оставете коментар