Home Свят Мистерии около руините на изгубените градове!

Мистерии около руините на изгубените градове!

от izumitelno
0 коментар 1,4K преглеждания

Има стотици места по света, които са останали необитаеми, но все пак покрай тях е пълно с мистерии, интересни истории, вълнуващи митове и невероятни исторически факти. Повечето от изгубените градове са добри познати туристически забележителности и дестинации, но други имат много малко посещения годишно. 

Сега ще ви представим 10 от тези страхотни локации по целия свят: 

1. Теотиуакан

Мистерии около руините на изгубените градове!

Цивилизацията на Теотиуакан е създадена, след построяването на стъпаловидната пирамида, която можете да видите на снимката по-долу. Теотиуакан е бил оживен и проспериращ град, но климатът на горещия регион го е направил необитаем. Сега, след като е исторически ясно, че е бил дом и свещено място на Ацтеките, Теотиуакан се е превърнал в туристическа атракция за всеки, който посети Мексико.

2. Ктезифон

Мистерии около руините на изгубените градове!

Миналото на изгубения град Ктезифон, в днешен Ирак, крие тайните на една от най-големите цивилизации в света. Разпознаваем главно по арковидната сграда, която виждате на снимката, градът е изоставен от  639 г. Месопотамия е била много важен регион, където са живяли много важни фигури в историята и религията. Сега, въпреки че е туристически център, е трудно да се стигне до там, поради неблагоприятната военна ситуация наблизо.

3. Ани

Мистерии около руините на изгубените градове!

Приказни църкви и средновековна архитектура красяли тази бивша арменска столица от Х век, чиито останки се намират в днешна Турция. За три века, градът бил проспериращ и известен, но майката природа е имала други планове за него и е била причина за падението на Ани. Разрушително земетресение изравнява града със земята. То не просто събаря постройките, а и сериозно уврежда икономическото здраве на древното градче, а това безпрецедентно кара оцелелите да напуснат и да потеглят по други търговски пътища. В момента пейзажът е изпълнен с руини, скали, чакъл и отломки, но там все още има различни сгради, които все още очакват вашето посещение.

4. Персеполис/Парса

Мистерии около руините на изгубените градове!

Парса е била столицата на великата Персийска империя. Това е бил град, изпълнен с невероятно изкуство, което за съжаление не се запазва след падането на Персеполис. Тъжната истина за този изгубен град, сравнен с останалите в този списък, е че градът е бил опожарен от Александър Велики. Въпреки, че това не попречило на Парса да оцелее, то е затруднило процъфтяването и растежа и в крайна сметка градът остава необитаем. Останките от древния град се намират на територията на днешен Иран.

5. Мачу Пикчу

Мистерии около руините на изгубените градове!

Мачу Пикчу е най-известният, и по информираност и по туристическа посещаваност, изгубен град в целия свят. Древният град на инките е една от най-сниманите туристически дестинации, и някои хора твърдят че там е най-прекрасната гледка. Скалите и терасираната структура на сградите, в комбинация с високите възвишения и надморска височина на Перу, правят пейзажа неописуем в един полуоблачен ден. Въпреки славата си, Мачу Пикчу е бил открит от модерната цивилизация едва преди малко повече от век.

6. Чан Чан

Мистерии около руините на изгубените градове!

Мачу Пикчу не е единственият изгубен град в Перу. Чан Чан е невероятен, а античното изкуство, което се е запазило и до ден днешен по кирпичените стени в региона, е уникално! Тази красота е засенчена от мотивите зад неговото падение, възникнали след завладяването на града от инките в края на 1400 г. В момента хилядите предишни жители на изгубения град са заменени от туристи, посещаващи Перу.

7. Тимгад

Мистерии около руините на изгубените градове!

Създаден и построен от император Траян през 100 г. сл.н.е, Тимгад е бил пренаселен град. Докато популацията не била чак толкова извън контрол в началото, градът в днешен Алжир просто не бил достатъчно голям за да удържи бързото увеличение на населението с времето. Въпреки че градът е бил опустошен от берберите, пренаселеността може също да е допринесла за падението, с неспособността да се защитят всички граждани.

8. Сукотаи

Мистерии около руините на изгубените градове!

Този тайландски изгубен град е уникален не само благодарение на красивото изкуство и статуи, които са останали от древни времена, но също така е един от най-старите градове в проследимата история. Сукотаи е бил голям арт център със стабилно нарастваща популация. Но въпреки това, създаването на град Аютая подтиква жителите на Сукотаи да започнат да напускат в търсене на по-добър живот и по-добри възможности в новопостроения град. На по-късен етап, щом Сукотаи бива превзет, без съмнение градът е видял своето падение.

9. Мохе́нджо-Да́ро 

Мистерии около руините на изгубените градове!

Мохе́нджо-Да́ро е един от първите антични градове, които приличат на днешните модерни градски центрове. Характеристиките на града включват големи търговски пътища, подредени улици и къщи. След повече от хилядолетие на съществуване, това което е най-мистериозното в превръщането на Мохе́нджо-Да́ро в изгубен и изоставен град е това, че и до днес не е ясно защо се е превърнал в такъв. Записките и историческите доказателства от това време, както и невероятната архитектурна конструкция и благоприятен за развитие климат, ни оставят без отговор и не могат да обяснят какво е довело до обезлюдяването на града, ситуиран в днешен Пакистан.

10. Петра

Мистерии около руините на изгубените градове!

Петра е националният символ на Йордания. Този изгубен град, намиращ се в южната част на страната, е бил някога столицата на набатеите. Сега, една от най-известните туристически дестинации в Средния Изток получава уважението и признанието, което заслужава след преоткриването си през 1812 г. Преди това, Петра пада да се превърне в един изгубен град след като природни бедствия спряли всякакво по-нататъшно развитие и прекъснали важни търговски пътища. Ако ще посещавате Йордания, задължително трябва да посетите този град.

източник: Rox.bg

Може да харесате още

Оставете коментар