Home История „Кървавата“ Катерина от рода на Медичите – живот и история

„Кървавата“ Катерина от рода на Медичите – живот и история

от izumitelno
0 коментар 7,7K преглеждания

Една от най-мощните фамилии в историята е тази на Медичите. Те управляват великолепната Флоренция между ХІІ и ХVІІ век. От техните среди излизат личности, които заемат централно място в политическия живот на Европа през цялото Средновековие. Трима папи носят името Медичи преди да седнат на светия престол, а някои членове на фамилията оставят името си в историческите хроники като властващи монарси в европейските дворове.

 

Най-известното име сред тях е на френската кралица Катерина Медичи. Както останалите от известния род, тя има необикновена съдба, отредена от провидението, което я поставя в семейство Медичи. Катерина обаче прави повече от това да се отличи сред другите членове на флорентинската фамилия. Тя влиза завинаги в историческите френски анали като кралица, която твори активно историята на страната и предизвиква събития, станали нарицателни – Вартоломеевата нощ, а властването на нейните синове е известно като епоха на Катерина Медичи. Каква е нейната история и роля в кралския двор на Франция?

Произход и ранни години на Катерина Медичи

 

Като повечето благородници през Ренесанса Катерина има дълго име. Тя е наречена Катерина Мария Ромола ди Лоренцо де Медичи. Ражда се на 13 април 1519 година във Флоренция, Италия.

Остава първо и единствено дете на Лоренцо ІІ де Медичи – владетел на Флорентинската република и херцог на Урбино и Маделин дьо ла Тур д’ Оверн – френска принцеса. Радостта на родителите на новороденото момиченце от появата му трае съвсем кратко. Още преди да навърши 1 месец умират и двамата родители на Катерина и нейната баба по бащина линия Алфонсина Орсини се заема с нейното отглеждане. След една година Катерина заживява в семейството на леля си Клариса Медичи поради смъртта на Алфонсина. От най-ранното си детство малкото момиченце има щастливи спомени заради близостта си със семейството на леля си.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Катерина Сфорца – амазонката на Ренесанса

Разкрепостеният живот на кралица Марго

 

Детството на Катерина преминава в бурни за фамилията времена. Медичите са изгонени от Флоренция, а малкото момиче става заложница. Флоренция е обсадена от Карл V и се появяват призиви момичето да бъде убито. Чумната епидемия принуждава града да се предаде и Катерина заминава за Рим, където папа е Джулио де Медичи под името Климент VІІ. Той се заема да търси съпруг за Катерина, която е едва на 14 години.

При посещението си в Рим венецианският пратеник описва Катерина като дребна на ръст, слаба и с изящни черти. Тя има и изпъкналите очи на фамилията Медичи. Не липсват кандидати за ръката на девойката, но когато френският крал Франсоа І предлага втория си син Анри, Орлеански херцог, папата решава, че това е най-изгодният брак за нея.

Сватбата през 1553 година е в Марсилия и бракът им е определен като най-великата среща на света. От перспективата на историята може би това определение не е съвсем лишено от истина.

В началото на брака си Катерина е добре приета от придворните дами, които са впечатлени от нейната интелигентност и се отнасят добре с нея. Това не важи особено за Анри. Той не се интересува от съпругата си и отдава предпочитание на любовницата си Диана дьо Поатие. По тази причина през първите 10 години от брака те нямат деца и се обсъжда дори развод. През 1554 година Катерина най-после ражда очаквания наследник, а след това още трима синове и три дъщери, които достигат до пълнолетна възраст. Седем години по-рано Орлеанският херцог става крал на Франция под името Анри ІІ.

 

През 1559 година съдбата отново се намества в живота на френската кралица. По време на рицарски турнир се случва инцидент, при който кралят е прободен в окото с копие от граф Монтгомъри, който командва стражата му в Шотландия. Кралят умира следя няколко дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

7 от най-злите жени в човешката история

Кой е виновен за Вартоломеевата нощ?

 

Следващата година отново се оказва решаваща в съдбата на Катерина и Франция. Тогава умира дофинът Франсоа ІІ – наследник на трона.

За крал е обявен малолетният Шарл ІХ, а Катерина става регент. Това моментално я превръща в най-важната личност в двореца и таената в нея жажда за власт намира поле за изява. Но Катерина е Медичи и това се оказва от първостепенна важност. Интригите стават начин на живот в кралството, а над всичко е дарбата на наследницата на знаменитата фамилия да властва над другите.

В нейната биография на регент са записани безмилостни гонения срещу всички опоненти, заради което я наричат и кървавата Катерина. Връх в тези масови убийства на противници е клането над хугенотите в нощта срещу 24 август 1572 година, останало в историята като Вартоломеева нощ. Масовите убийства са поръчани от краля, но вдъхновени от Катерина Медичи.

След тази кървава разправа с най-големите противници на политиката на Катерина, тя се превръща в истинският владетел във Франция, а нейните синове само заемат френския трон. В края на живота си властната Медичи поставя на трона и любимеца си – Анри ІІІ, който я надживява само с няколко месеца.

Катерина Медичи умира малко преди да навърши 70 години в Блоа през 1589 година.

Значение на политиката на Катерина Медичи

Тримата синове на Катерина Медичи управляват Франция в епоха на почти постоянни граждански и религиозни войни. Проблемите, пред които стои монархията са тежки и плашещи. Катерина успява да я поддържа да функционира, понякога поне на минимално ниво.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кой уби Анри ІV?

Наказанията в древен Рим

 

Тя не успява да разбере докрай религиозните политики и войните, които предизвикват, и затова взима и някои крайни решения като маковото избиване и прогонване на хугенотите от Франция.

Тъй като авторитетът на институцията непрекъснато е бил ограничен от политиките покрай гражданските войни, нейните действия са често крайна мярка за задържане властта на династията Валоа, а нейното покровителство над изкуството е опит за прослава на монархията.

Малко вероятно е било нейните синове да останат на трона без твърдата подкрепа на Катерина. Затова съвсем закономерно е определяна за най-могъщата жена в Европа през ХVІ век.

Принос на Катерина Медичи към живота във Франция

Бракът на Катерина Медичи с Орлеанския принц Анри променя не само историята на Франция, но и нейната кухня.

Катерина довежда със себе си готвачи от Флоренция, градинари, лозари. Това е много важен факт, защото по това време Флоренция е центърът на европейската кулинария. Благодарение на това Във Франция опитват оранжада и лимонада, а не само паста. Пак благодарение на антуража на Катерина във Франция започват да използват билките и зеленчуците в почти всяка рецепта.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Разграбването на Рим през 1527 г.

5 откачени неща от историята, които не се учат в училище

 

За да се превърне френската кухня в този уникален микс от вкус и аромат, донесен от различни точки на света, своята заслуга има и Катерина Медичи. Дълбоките италиански корени на френския стил в кухнята завинаги са свързани с представителката на Медичите във френския двор.

Интересът на Катерина към окултните науки е причина куплетите на гадателя Нострадамус да станат твърде популярни, защото в тях е закодирана и съдбата на Анри ІІ.

Родът на Медичите е известен с меценатството си и благодарение на тях сега италианците имат галерия Офици, както и дворци и църкви – образци на Ренесанса. Катерина също се изявява като меценат във Франция, но подкрепата към изкуството при нея гони единствената цел – заздравяване устоите на династия Валоа на френския трон.

 ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Флоренция – люлката на Ренесанса

Мегалитите – електроцентралите на Древността

10 известни личности, които са били ужасни хора

Тайната за България и българите, която кара враговете ни да треперят от ужас

Историята на Екатерина Пар – последната жена на Хенри VІІІ

Гръцкия остров Св. Ахил пази гроба на един от най-великите български царе

Английската анархия през ХІІ век и изгревът на Плантагенетите

Как са се разкрасявали древните жени

Рудолф І – основателят на Хабсбургската династия

Историята, която крият от нас! Българските държави преди 681 г. до 2137 г. пр. Христа

Замъкът на най-жестоката серийна убийца и вампирка в историята

 

снимки: pixabay.com / източник:  sanovnik.bg

Може да харесате още