Home Любопитно Кой и защо уби Стефан Стамболов?

Кой и защо уби Стефан Стамболов?

от izumitelno
0 коментар 9,9K преглеждания

Покушения и политически убийства са се случвали и се случват във всяка една държава векове наред. Много от тях остават неразкрити, в други случаи посоката на разкритието се отклонява от истинските поръчители и извършители. Mинистър-председатели, министри, поети и писатели са ставали жертва на политически убийства в България. Началото е поставено със Стефан Стамболов, министър-председателят, убит на 15 юли 1895 г. в центъра на София.

 

Кой и защо уби Стефан Стамболов?

За смъртта на Стефан Стамболов историците са категорични, че няма по-кърваво и по-жестоко убийство на българската политическа сцена. Но и днес те са убедени, че мотивите за неговата смърт са или отмъщение на македонски комити, или заговор на властите и по-специално на самия княз Фердинанд.

Все пак, тезата, която се поддържа най-упорито от историците, е отмъщение за смъртта на Коста Паница. Паница е бивш съратник на Стамболов, който под влиянието на Русия се опитва да осъществи военен преврат. Превратът е зле организиран, затова и Паница е заловен, осъден и екзекутиран през 1890 година. Агресивните македонски привърженици не прощават на Стамболов за смъртта на Паница.

Още като министър-председател през 1891 г. го нападат пред кафе-сладкарница „Панах” (днес хотел „България”), но убиват погрешка министъра на финансите Христо Белчев.

Още два пъти заговорниците планират да убият Стамболов по време на лов през пролетта на 1895 година, но го спасява компанията на австро-унгарския дипломатически агент Буриан.

Интересен факт е, че Стефан Стамболов е известен като много суеверен човек и голям фаталист. До края на дните си никога не забравя предсказанието на една циганка, която му казва, че ще стане известен и голям човек, но ще умре на улицата. Няколко години преди да го убият, често започва да сънува, че Белчев го вика.

 

Но не променя начина си на живот – все така ходи на лов, в заведения и по улиците, макар и винаги с телохранителя Гунчо. Любимо място му е новооткритият „Юнион клуб” на ъгъла на улиците „Раковски” и „Иван Вазов”, където и среща смъртта си. На 3 юли 1895 година Стамболов си тръгва от клуба още по светло, придружаван от Димитър Петков и Гунчо.

Спира първия файтон, който вижда, но се оказва, че той е нает от убийците му. И така, въпреки усилията на лекарите, които го оперират веднага след покушението с ятагани, Стамболов умира.

 

инфо: sanovnik.bg / ЕЛИЦА ХРИСТОВА

Може да харесате още

Оставете коментар