Home Вдъхновяващо Кръстова гора: Учителят Петър Дънов разкрива тайната й и прокобата на железния кръст

Кръстова гора: Учителят Петър Дънов разкрива тайната й и прокобата на железния кръст

от izumitelno
0 коментар 17,9K преглеждания

Местността „Кръстова гора“ се намира в Родопите. Една легенда гласи, че някъде там се намира скрита частица от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос! Но един истински 66 кг-мов метален кръст е бил действително поставен на връх Кръстов, изготвен със средства, поделени от благодарните Цар Борис III и подполковник Величков за това, че болните от епилепсия княгиня Евдокия и сина на подполковника са били чудотворно изцелени, след като прекарали – по поръка на Учителя Петър Дънов – един месец в Кръстовата гора!

Именно Учителят открил тази местност в началото на 30-те години на 20-я век чрез своя последовател, Бай Данчо – човек със силно развити сетива, на който Бог наредил да пусне два бели гълъба и където кацне първият гълъб – там да бъде сложен един голям железен кръст, а където кацне вторият гълъб – да се построи църква „Света Троица“ и олтар. Така и станало.

Според Дънов там преди това е имало манастир с 300 монаси, които са се молили и борили за освобождението на българския народ и затова са били безмилостно изклани от турците!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи 

Съветски учен: Старобългарският език създава славянската общност, българите са от най-древните доиндоевропейски народи  

Затова народът е поставил на всяко дърво кръст в памет на мъченически избитите монаси и оттам е дошло и името на местността – Кръстова гора. Знаменателно е, че при освещаването на железния кръст, в края на водосвета на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което след това литнало към западното възвишение на връх Кръстов; хората го последвали докато то кацнало на една скала, от която впоследствие бликнала лековита вода.

Историята с железния кръст завършва зловещо – в началото на т.нар. „преход към демокрация“ той е бил откраднат, но двама от похитителите умират при загадъчни обстоятелства и третият връща кръста на свещениците с разкаяние и надежда, че Господ Бог няма да разпростре проклятието си и върху неговите деца!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Синовете на Кубрат

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Волжка България или Страната на градовете

Хан Кубер – братът на хан Аспарух, който побеждава аварите 6 пъти и създава Куберова България

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите  

Второто българско царство – история, възход и падение

Първото българско царство – история, възход и падение

Произходът на името „България“

Може да харесате още

Оставете коментар