Home Загадки Легендарният Слънчев храм от Конарк – древно чудо на света

Легендарният Слънчев храм от Конарк – древно чудо на света

от izumitelno
0 коментар 255 преглеждания

Слънчевият храм от Конарк, (наричан също Черната пагода или Храм на Слънцето) е индийски храм, намиращ се в местността Конарк в щата Ориза (източна Индия). Храмовият комплекс е построен във формата на гигантска колесница, украсена с масивни, изящно изваяни каменни колела, колони и стени. Голяма част от постройката сега е в развалини.

Легендарният Слънчев храм от Конарк – древно чудо на света

Посветена на Сурия – бог на слънцето – това е една от най-важните сгради в страната заради архитектурата и барелефите си, които украсяват стените с фунадаментално еротична тема.

Построен е в средата на тринадесети век в т.нар. стил „Ориза” и е изоставен от 16 век.

Обявен е за Световно наследство от ЮНЕСКО през 1984 г.

Думата Конарк произлиза от съчетанието на санскритските думи Кона (ъгъл) и Арк (слънце), във връзка с храма, който бил посветен на слънчевия бог Сурия.

Легендата

Легендата зад построяването на храма е изключително интересна.

Според легендата, принц Самба – син на Кришна и Джамбавати – се подиграл на летящия мъдрец Нарада – един доста грозен светец.

Последният си отмъстил, като разказал на Самба за едно място до реката, където се къпели много жени, след като били съблекли сарите си (индийски одежди).

Легендарният Слънчев храм от Конарк – древно чудо на света

Докато младежът се наслаждавал на гледката, Кришна, предупреден от Нарада, дошъл и заварил сина си да гледа майките си (16 108 съпруги на Кришна), докато те се къпели.

Бесен, богът наказал сина си, като го заразил с проказа.

По-късно, Самба му показал, че Нарада го е манипулирал, но Кришна вече не можел да премахне проклятието си.

Тогава младежът се запътил да се срещне със Сурия – бога, който лекува всички болести и особено тези на кожата – и намерил северно от Пури изображение на слънчевия бог, седнал върху цвете лотус.

Той се установил на мястото и се покайвал дванадесет години, в края на които бил излекуван.

В знак на благодарност той издигнал храм – първият, който бил построен в Конарк.

Изглежда тази легенда е местното транспониране на друга легенда, която казва, че тези легендарни събития ще да са се случили на място, където също има храм на Сурия, в старата Мула Самбуру (понастоящем Мултан в Пакистан), до река Хандра Бага (днес наричана Кенаб – приток на река Индус в Паняб).

Когато Конарк станал голям център на поклонение на Сурия, легендата била преместена тук, за да се легитимира мястото.

Легендарният Слънчев храм от Конарк – древно чудо на света
Едно от 24-те колела на храма

Удивителният Храм на Слънцето

Храмовите постройки са ориентирани изток-запад в посока на пътя на слънцето. Главният храм е теглена от коне колесница с 24 колела.

Интересно, колелата на храма са слънчеви часовници, който могат да се използват за изчисляване на времето до минутата.

Като погледнем назад в историята, откриваме че може да е имало слънчев храм в региона по-рано от настоящия, датиращ към 9 век или по-рано. Според Бхавишня Пурана и Самба Пурана може да е имало три слънчеви храма в Мундрия (вероятно Конарк), Калаприя (Матура) и Мултан.

Според Мадала Панджи – хроника на храма Джаганат в Пури, Одиша, Индия – е имало още един храм в региона. Той бил построен от един Пундара Кесари, който може би е бил Пуранджая, владетелят от 7 век, от династията Сомавасми.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар