Home Любопитно Микробите определят продължителността на живота ни

Микробите определят продължителността на живота ни

от izumitelno
0 коментар 678 преглеждания

Микрофлората или микробите, които живеят в човешкия организъм на практика извършват изключително важна функция – те щадят децата и постепенно убиват хората в напреднала възраст. Това е установил американският учен Мартин Блейзър по време на своите научни изследвания, цитиран от mBio.

Еволюцията е изменила микробите така, че те на практика имат оптимален размер и определят каква да е съдбата на приютилият ги организъм. Когато човек излезе извън репродуктивната си възраст, борят на микроорганизмите започва да нараства. Микрофлората на човека съдържа 100 трилиона клетки, десет пъти повече от клетките на цялото човешко тяло. На практика микробите влияят на всичко у нас – от храната до работата на мозъка и сексуалните ни способности.

Микробите определят продължителността на живота ни
pixabay

В повечето време от съществуването ни като живи организми, микробите ни помагат, като регулират жизнено важни процеси като например киселинността в стамаха ни. Когато ставаме по-възрастни обаче това се променя и риска от рак на стомаха се увеличава с пъти.

В последно време, когато се увеличава общата възраст на хората на планетата, се наблюдават редица неблагоприятни промени. Възрастните хора започват да страдат от дегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер например и важна роля за това отново играят техните микроби. Така ако преди те са убивали човека с напредването на възрастта, сега поради новите лекарства и напредъка на медицината, главно увреждат органите му е така снижават качеството му на живот.

инфо: novini.bg

Може да харесате още

Оставете коментар