Home Загадки Мистерията на мегалитите „Таула“

Мистерията на мегалитите „Таула“

от izumitelno
0 коментар 615 преглеждания

Мистерията на мегалитите „Таула“ в Менорка, остава неразкрита и до днес. Какви са теориите?

Испанският остров Менорка се намира в западното Средиземноморие и е най-източният остров от Балеарските острови. Това е сравнително малък скалист остров с площ 695 km². Въпреки че този остров е само „петно“ ​​в необятното море, той е привлякъл вниманието на много археолози, привлечени от мистерията на 35-те, Т-образни каменни мегалита, разпръснати из целият остров. Един поглед към тези мегалити, наречени от местните „таули“, и те незабавно ни стават познати. Таулите на Менорка изглеждат забележително подобни на основните мегалити формиращи известния мегалит на Англия, наречен Стоунхендж, и най-стария храм в света, Гьобекли Тепе в Турция, пише drevnatarasa.com

Мистерията на мегалитите „Таула“
Изображение: drevnatarasa.com

Произходът и предназначението на таулите са неизвестни, въпреки че те са произведения на праисторическите хора. Има няколко теории около мистерията на таулите, обикновено фокусирани върху религиозни или астрономически цели. Някои вярват, че те са религиозен символ. Други смятат, че таулите са служили като храм на изцеление. И накрая, има теория, че таулите са били съобразени с движенията на Луната.

Менорка е малък испански остров с население приблизително 94 000. Той достига 1175 фута (358 метра) над морското равнище в най-високата си точка и 37 мили (60 километра) в най-широката си точка. В праисторическите времена Менорка е виждала различни култури и народи, включително евреи, вандали, Византийската империя, Арагонската корона, Ислям, Великобритания и Испания. Талайотите, които създали тези мегалити, никога не са документирали точната цел на мистериозните каменни паметници, които са оставили след себе си. Сега, хиляди години по-късно, изследователи и археолози се опитват да установят защо са били построени.

„Taula“ – означава „маса“ на каталунски. Оттам и думата „таули“. Както се вижда на снимката специфична Т-образна структура.
Това, с което Менорка е най-известна, са тринадесетте таули. Думата „taula“ означава „маса“ на каталунски, който е един от основните езици на Менорка. Таулите са с Т-образна форма, с голям плосък хоризонтален камък, поставен върху висок вертикален камък и заобиколен от U-образна стена, имаща формата на подкова. Най-високите таули достигат височина от 3,7 метра до 12 метра. Дълги години се смяташе, че таулите са покрити с покрив. В крайна сметка обаче изследователите се съгласиха, че конструкциите не включват покрив. Наличните доказателства сочат, че жертвеното огнище е в предната част на таулата, затова покривът не би бил практичен.

Таулите са нещо, на което всички се възхищаваме, като се има предвид, че са построени много преди изобретяването на тежки машини или всякакви други механизми, (според общоприетата версия на историците-бел.ред.), които биха улеснили тежката работа по изграждането им. Очарователно е да си представим как праисторическите ни предци са успели да вдигнат тези гигантски камъни на място, създавайки добре балансирани структури, които ще издържат на изпитанието на времето.

Смята се, че таулите са построени някъде между 1000-3000 г. пр. Н. Е. от Талайотската цивилизация. Мнозина са се опитвали да определят защо са построени таулите и какво значение имат те. Ясно е, че структура, която би изисквала такива усилия, за да се създаде, би служила на важна цел за тези, които са я построили. Има няколко теории за целта, на която служат таулите, всяка от които предлага потенциален поглед върху културата и начина на живот на талайотите.

Една от теориите е, че таулите са служили като храм за бога на талайотите. Няма показатели за това коя религия изповядват или как наричат ​​техния бог, но откритие по време на разкопки е накарало един от изследователите да предположи, че може да са почитали бог бик. Изследователите разкопавали местност, известна като „Torralba d’en Salort“, когато се натъкнали на бронзова статуетка на бик. Бикът е намерен сред други артефакти, за които се твърди, че приличат на предмети на поклонение, открити днес в църква. Бикът е от особено значение, тъй като първите хора, които някога са обитавали Менорка, идват от Крит и бикът играе видна роля в тяхната култура. Испанският археолог Й. Маскаро Пасарий пръв предложил идеята за богът бик, чрез плочки, представящи главата и рогата на бика. Тази теория не е широко приета.

Съзвездието Кентавър

Мистерията на мегалитите „Таула“
Изображение: drevnatarasa.com

Друга теория е, че таулите са място за изцеление. Според тази теория таулите са били ориентирани към съзвездието Кентавър. Теорията за изцелението е подсилена от елементи, открити по време на разкопки на таулите. При тези разкопки е намерена египетска фигурка, съдържаща надпис на йероглифи, която гласи: „Аз съм Имхотеп, богът на медицината“. И бронзов конски шлем, представящ гръцкия бог на медицината Асклепий. С течение на годините съзвездието Кентавър става все по-трудно да се види. Било е едва видимо до 1000 г. пр. Н. Е. Това може да обясни евентуалното изоставяне на таулите, тъй като тяхното значение е изгубило смисъла си, когато съзвездието Кентавър вече не се е виждало от талайотите.

През 1930 г. немският археолог, изследовател и художник, Валдемар Фен, идва в Менорка и изучава нейната история. Той е очарован от древната й култура и остава в Менорка до края на живота си. В крайна сметка Фен пише две книги за Менорка и таулите. Неговата теория се смята от някои изследователи за може би най-реалистичната, тъй като изглежда най-добре обяснява дванадесетте от тринадесетте непокътнати таули на острова. Единствената таула, която не отговаря на неговата теория, е мегалитът, разположен в северната част на острова.

В проучванията на Фен той отбелязва праисторическа пещерна рисунка, открита на Менорка, която показва точни интерпретации на съзвездия. Това го убедило, че се занимава с култура, развила силен интерес към астрономията.

Фен също осъзна, че всички таули обикновено са изправени в южна посока. Първото нещо, което Валдемар Фен искал да докаже, било, че това място е религиозен паметник. Това би трябвало да е лесно да се направи, тъй като много култури през историята обикновено създават своите религиозни структури, сочещи към фиксирана точка в небето. Въпреки това, Фен осъзнал, че това може да не е така, когато се установило, че таулите не сочат към конкретна неподвижна точка на небето.

Фен ревизира своята хипотеза. Ако таулите не са насочени към някаква конкретна фиксирана точка на небето, тогава може би те са създадени за обект в небето, който се движи. Тази хипотеза показала положителни резултати.

Според хипотезата на Фен, 9 годишният лунен цикъл съвпада с идеята му, че Т-образните мегалити са вид лунен календар
Това, което Фен научил е, че ако някой погледне входа на таулата през декември, пълнолунието ще се намира в левия ъгъл на върха на таулата. На следващата година Луната ще бъде на 1,5 градуса вдясно от позицията си от предходната година. След 9 години Луната ще се намира от точно противоположната страна на върха на Таулата. Това 9-годишно пътуване ще се равнява на 13,5 градуса на движение и по същество ще създаде полукръг над върха на мегалита. След 18 години Луната ще се намира в левия ъгъл на таулата, както е била преди 18 години.

Фен също отбелязва броя на колоните около таулата. Имало дванадесет пълни колони, плюс една половина по-голяма колона. Фен осъзнава, че полуколоната не е скъсена поради структурни повреди. Тя е проектирана така нарочно. Връщайки се към теорията си за Луната, Фен осъзнава, че всяка година има или дванадесет, или тринадесет пълни луни. Средната стойност, разбира се, би била 12,5. Това число обяснява защо около таулата има 12,5 колони.

Но все още остава един проблем. Фен знаел, че дванадесет от тринадесетте места на таулите точно изобразяват това движение на луната. Единственото изключение се наблюдава при таулата в северната част на острова. Това е единствената таула, която не е изправена пред същото място като другите дванадесет. Това го смутило и попречило на теорията му да получи по-широко признание.

Едва след много години изследователите научили, че входът към тази самотна таула не е на първоначалното си местоположение. Фен през цялото време може да е бил прав. Фен вярвал, че тези таули са праисторически календари. Древните хора на Минорка, които са създали тези таули преди повече от 3500 години, са следвали Луната и точно са предсказвали лунните затъмнения.

Но както всички знаем, теорията е просто теория. Може би един ден ще научим истинската цел на таулите на Менорка. Дотогава те ще останат истинска загадка на този омагьосан остров.

източник: drevnatarasa.com

Може да харесате още

Оставете коментар