Home Любопитно Обръщането на магнитните полюси е довело до изчезване на неандерталците

Обръщането на магнитните полюси е довело до изчезване на неандерталците

от izumitelno
0 коментар 1,8K преглеждания

Магнитните полюси на Земята се обръщат преди 42 000 години, което може да е предизвикало глобална климатична криза, установи ново проучване.

В резултат на това промените в температурите и нивата на радиация може да са убили много големи бозайници. Събитието в крайна сметка е допринесло за изчезването и на неандерталците.

Обръщането на магнитните полюси е довело до изчезване на неандерталците
pixabay

Учените знаят за обръщането на полюсите от края на 60-те години. Магнитните полюси на Земята не са статични – те се генерират от електрически токове от течното външно ядро ​​на планетата, което е постоянно в движение.

В последно време магнитният Северен полюс на Земята се променя значително, като се движи към Северна Русия.

Но в по-голямата си част учените не смятат, че последното обръщане на полюсите има голямо въздействие върху околната среда. Разбира се, магнитното поле на планетата става по-слабо, което позволява на повече космически лъчи да проникнат в атмосферата, но не е известно, че животът на растенията и животните е бил силно засегнат.

Ново проучване сега предполага, че се е случило по-драматично явление: Допълнителните космически лъчи може да са изчерпали концентрациите на озон, отваряйки шлюзовете за повече ултравиолетова радиация в атмосферата.

Променящите се метеорологични модели може да са разширили ледената покривка над Северна Америка и да са изсушили Австралия, което е довело до изчезването на много големи видове бозайници. Междувременно слънчева буря може да е накарала древните хора да търсят подслон в пещерите.

В същото време е нараснала конкуренцията за ресурси и нашите най-близки човешки роднини, неандерталците, може да са изчезнали.

„Това е било невероятно страшно време, почти като края на дните“, заяви Крис Търни, учен от Университета на Нов Южен Уелс, описващ новото изследване.

Учените не са постигнали съгласие по теорията за това как и защо неандерталците са изчезнали. Някои изследвания предполагат, че изчезването им се е случило по естествен път, след като популацията на неандерталците е станала твърде малка за лов, чифтосване и отглеждане на деца. Други учени твърдят, че неандерталците може да са изгубили конкуренцията за ресурси, тъй като съвременните хора са започнали да населяват Европа.

Но вероятно неслучайно неандерталците са измрели след голяма промяна на магнитните полюси на Земята, показва изследването на Търни.

„Едва когато започнете да анализирате различни области на науката, можете да видите връзките“, каза неговият съавтор Алън Купър. „Преди 42 000 години и било ключовото събитие,“ вярва той.

За да разберат какво се е случило със земния климат преди 42 000 години, учените проучили древното дърво каури. Пръстените на дървото служат като запис на нивата на радиовъглерод – радиоактивен изотоп – в атмосферата в продължение на десетки хиляди години.

Всъщност пръстените показват доказателства за повишаване на радиовъглерода по времето, когато магнитните полета се обръщат, събитие, известно като „екскурзия на Лашамп“.

Събитието не е уникално в историята на нашата планета: Британската геоложка служба изчислява, че на всеки милион години се случват четири или пет обръщения на магнитните полюси.

По време на тези обрати на магнитният щит, който защитава Земята от слънчевия вятър (заредени частици, изтичащи от слънцето), става по-слаб. Северните и южните полюси на Земята – да не се бърка с най-северните и най-южните географски точки на планетата – сменят местата си.

Екскурзията на Лашамп, най-новият пример за това магнитно обръщане, вероятно е станала за период от 1000 години. Това е пробив в живота на Земята, при това достатъчно дълъг, за да промени съдбите на живеещите на планетата.

„В този процес на обръщане от Север на Юг и Юг на Север, на практика магнитното поле на Земята почти изчезна“, каза Търни. „Така отваря планетата за всички тези високоенергийни частици идващи от космоса.“

Ако през това време Слънцето изригва изключително високи нива на радиация при слънчева буря, неандерталците може да са имали нужда да потърсят прикритие.

Всъщност периода на смяна на магнитните полюси съвпадна с нарастване на използването на пещерите в цяла Европа и Югоизточна Азия. По-специално, изследователите са открили отпечатъци от червена охра в пещерите на регионите, датиращи от около 40 000 години. Според новото проучване този пигмент е можел да служи като древна форма на слънцезащитен крем.

Не всички изследователи обаче, са убедени от анализа на Търни и Купър. Крис Стрингер, антрополог от Природонаучния музей в Лондон, казва пред The ​​Guardian, че въпреки че смяната на магнитните полюси може да е допринесла за смъртта на неандерталците, е трудно да се знае точно кога и как те са измрели.

„Те оцеляват по-дълго и населяват не само Европа, а ние имаме много лоши познания относно времето на окончателното им изчезване в азиатските части“, каза Стрингер.

Джеймс Чанел, геолог от Университета на Флорида, казва пред NPR, че историческите сведения за ледените ядра отпреди 42 000 години не показват глобална климатична криза. И все пак, добави той, „изглежда има връзка“ между изчезването на големите бозайници и отслабването на магнитното поле на Земята.

Сега новото проучване предлага версия за това, какво може да се случи, ако магнитният север и юг отново се обърнат.
Учените знаят, че магнитното поле на Земята е отслабнало с около 9% през последните 170 години. Магнитният Северен полюс също се движи по-бързо от 90-те години насам, със скорост от 50 до 60 км. годишно.

Това „увеличи спекулациите, че ново обръщане на магнитните полюси може да е неизбежно“, пишат изследователите. Подобно събитие би могло потенциално да извади от строя електрическите и сателитните мрежи. Увеличаването на радиацията също може да изложи повече хора на заболявания, като рак.

Но учените подозират, че всяко възможно магнитно обръщане ще бъде в ранните си етапи. Магнитното поле на Земята все още е много по-силно, отколкото е било последния път, когато полюсите са се обърнали.

източник: megavselena.bg / Ивайло Красимиров

Може да харесате още

Оставете коментар