Home Вдъхновяващо Най-вдъхновяващите спортни филми

Най-вдъхновяващите спортни филми

от elated.firefly
0 коментар 384 преглеждания

Бойна кръв / Warrior (2011)

Организацията за смесени бойни изкуства UFC съществува от 20 години, така че този спорт е все още сравнително нов. Това обаче не означава, че за него не може да се направи вдъхновяващ филм.

Най-вдъхновяващите спортни филми

„Бойна кръв“, в който участваха Том Харди (Tom Hardy) и Джоел Едгъртън (Joel Edgerton) в ролите на отчуждени братя, които се състезават един срещу друг в голям ММА турнир, беше голям хит сред критиците през 2011г. Филмът комбинира правдоподобни персонажи, страхотни бойни сцени и забележителна актьорска игра, с които разказва вдъхновяваща история за изкупление и семейните връзки.

Помни титаните / Remember The Titans (2000)

Филмът на Disney, „Помни титаните“, е още една истинска история, която разказва за борбата на един треньор да интегрира гимназиален футболен отбор в началото на 70-те.

Най-вдъхновяващите спортни филми

Много критици сметнаха, че филмът представя опростен поглед към расисткото напрежение и е преувеличил случилото се, за да постигне по-драматичен ефект. Като цяло обаче зрителите харесаха „Помни титаните“ и го смятат за спортна класика. Освен това участва Дензъл Уошингън (Denzel Washington), а него кой не го харесва?

Чудо / Miracle (2004)

„Чудо“ разказва вдъхновяващата история на мъжкия отбор по хокей на САЩ, който побеждава неочаквано Съветския съюз на Зимната олимпиада през 1980г. Филмът, в който Кърт Ръсел (Kurt Russel) играе треньора Херб Брукс, е забележим, защото улавя едно от най-известните събития в спортната история от перспективата на човека, който го е изживял.

Най-вдъхновяващите спортни филми

Също като „Помни титаните“, „Чудо“ гази из клиширана територия, но успява да се издигне благодарение на силна актьорска игра и режисурата на Гавин О‘Конър (режисьор също на „Бойна кръв“).

Ако говорите с хора, които са били живи по време на Олимпиадата през 1980г, те ще ви разкажат колко голям е бил този мач. Фактът, че „Чудо“ успява да улови драмата на онзи период толкова добре, определено му печели място тук.

Талантът / The Natural (1984)

Измислената история на Рой Хобс, страхотен бейзболен играч с природен талант, чиято кариера е ограничена от поредица грешки. Робърт Редфорд (Robert Redford) в ролята на Хобс прави забележително изпълнение, показвайки, че докато животът често е несправедлив, в нас я има силата да променим собствената си съдба.

Най-вдъхновяващите спортни филми

Ако не друго, „Талантът“ си печели място в списъка ни най-малкото заради последната си сцена. Знаете я: когато Хобс удря решаващ хоум рън в светлините на стадиона и обикаля базите, докато върху него валят искри. Това е една от най-известните сцени в киното и един от най-вдъхновяващите моменти от спортните филми въобще.

Роки / Rocky (1976)

И накрая, но не по значимост, имаме „Роки“. Може би най-великият спортен филм на всички времена. Роки е необикновената история на един обикновен човек, спечелила Оскар. Роки Балбоа иска да е професионален боксьор и получава невероятно редкия шанс да се бие за титлата в тежка категория и да се изправи срещу шампиона.

Най-вдъхновяващите спортни филми

Макар мнозина да спорят, че „Роки“ не е трябвало да печели Оскар пред „Шофьор на такси“ (Taxi Driver), не може да се отрече колко много въздействие е оказал „Роки“ на нашата култура. Дори правенето на филма е вдъхновяващо. Силвестър Сталоун (Sylvester Stallone) редовно е отказвал големи оферти за този сценарий, за да може той да участва във филма. „Роки“ в крайна сметка е номиниран за 10 Оскара и е най-печелившият филм за 1976г. Истинската история за подценяван боксьор, разказана във филм, който също е бил подценяван. Че може ли да бъде по-вдъхновяващо?

Може да харесате още

Оставете коментар