Home Вдъхновяващо Няколко причини да прегърнете някого днес!

Няколко причини да прегърнете някого днес!

от izumitelno
0 коментар 34 преглеждания

Дори да не обичате гушкането, ще поискате да прегърнете някого след като прочетете това. Известно е, че бебетата не се успокояват без физически допир и проява на привързаност. Много малко неща могат да повлияят успокояващо на малките деца, както прегръдка от любим човек. Все пак, не е необичайно за родителите да престанат да прегръщат децата си, когато навлязат в пубертета. 

Няколко причини да прегърнете някого днес!

За много възрастни, броят на прегръдките за определен период от време спада с възрастта. А една грижовна прегръдка може да има значителни ползи за нашето здраве и щастие по следните начини:

Подобрява взаимоотношенията

Една нежна прегръдка увеличава чувството за безопасност, сигурност, вярност и принадлежност. Тези неща са основите на една пълноценна връзка. Проучване показва, че отношенията, в които прегръдките и допирът присъстват по-често, имат положителна тенденция да са по-здрави и да траят по-дълго.

Докосването е от решаващо значение за създаването и укрепването на романтичните връзки. Физическата привързаност е тясно свързана с цялостната връзка и удовлетворение на партньорите.

Няколко причини да прегърнете някого днес!

Намалява безпокойството, стреса и кръвното налягане

Когато се прегръщате или целувате с любимия човек, нивата на окситоцинът се вдигат. Този хормон има способността да смекчи социалната тревожност и да създаде чувство на доверие. Той има и периферна способност за намаляване на стреса.

При окситоцинът се наблюдава намаляване на кортизола в организма и по-ниско кръвно налягане. Жените, които казват, че получават повече прегръдки от партньорите си, имат значително по-ниско кръвно налягане от тези жени, които не са прегръщани толкова често от любимите си. Грижовното физическо поведение може да намали реакциите към стресиращи житейски събития.

Няколко причини да прегърнете някого днес!

Насърчава щастието

Серотонинът често се нарича „хормонът на щастието.“

Физическият допир може да повиши нивата на серотонин. Той помага регулацията на допамина, който може да доведе до агресивно и понякога насилствено поведение. Всеки се нуждае от преръдки и допир за да поддържане на нивата на серотонин, така че прегръщайте приятели, близки и дори вашия домашен любимец по-често.

Няколко причини да прегърнете някого днес!

Освобождава напрежението

Когато прегръщате силно някого, когото обичате е много трудно да не се отпуснете. Когато релаксирате – намалявате напрежението в тялото си.

Гушкането, галенето, обгръщането и стискането могат да отпуснат хората, които са угрижени и разтревожени и по-този начин да ги успокоят, като подобряват възможността да се справят по-лесно с трудната ситуация.

Няколко причини да прегърнете някого днес!

Увеличава чувството на значимост

От момента на раждането, осезаемите усещания са вкоренени в нервната система. След това, по време на детството, любящите прегръдки и гушкания, които получаваме, развиват човешкото чувство за важност и значимост, което остава до зряла възраст.

За това, когато се чувстваме зле, несигурни в себе си или объркани, една прегръдка често може да превърне тези чувства в себезначимост и да върне позитивната нагласа.

Няколко причини да прегърнете някого днес!

Възстановява баланса в нервната система

Прегръщането осигурява стимулация на парасимпатиковата нервна система. Гушкането може да възстанови баланса в нея.

Много хора живеят в постоянен стрес, което влияе зле на здравето. Чрез стимулиране на парасимпатиковата нервна система с прегръдка, можем да възстановим баланса и естествено да забавим темпото си на живот и да се чувстваме по-спокойни.

Допирът помага изразяването на емоциите

В скорошно издание на Psychology Today, психологът Матю Хъртенщайн говори за силата на допира, и демострира това, че хората притежават вродена способност за декодиране на емоции чрез докосване.

Няколко причини да прегърнете някого днес!

Учените са вярвали, че допирът е просто обмяна на съобщения, предавани чрез говора или езика на тялото, но Хъртенщайн твърди че „вместо това изглежда, че докосването е много по-нюансиран, изтънчен и прецизен начин за изразяване на емоция.“

 Точният брой прегръдки, от които човек се нуждае варира. Някои проучвания показват, че повечето хора смятат за достатъчно „пет прегръдки дневно“. Според статия в The Telegraph тайната на щастливия брак се крие в допира и прегръдките, като се предполага, че четири прегръдки дневно са напълно достатъчни.  

Няколко причини да прегърнете някого днес!

Често цитираният психотерапевт Вирджиния Сатир казва: „Имаме нужда от 4 прегръдки на ден за да ‘оцелеем’. Имаме нужда от 8 прегръдки на ден за да сме пълноценни. Имаме нужда от 12 прегръдки на ден за да се развиваме.“ 

Какво повече ви трябва като довод за да прегърнете някого днес? Колко прегръдки получихте?    източник: Rox.bg

Може да харесате още

Оставете коментар