Home Вдъхновяващо Още 5 добри дела на просяци

Още 5 добри дела на просяци

от izumitelno
0 коментар 91 преглеждания

Вдовица дарила земята си за сиропиталище

На своя 100-ен рожден ден, индийската вдовица Синдхубала Мишра решила да направи нещо полезно със земята си и я дарила за изграждането на парк и сиропиталище за деца. Мишра, която се оженила, когато била на 9, си спомня как била принудена да живее на улицата, след като съпругът й починал само две години по-късно. Семейството и роднините й не искали да я приберат, затова тя разчитала на просията, за да преживява. След време, успяла да събере достатъчно пари, за да купи малко парче земя.

Още 5 добри дела на просяци

Сега, единственото й желание е дарението й да даде на бездомните деца по-добър шанс за живот. Щедростта й вдъхновила други хора и групи да дарят средства и да помогнат с проекта, като някои дори предложили да построят сиропиталището и парка безплатно.

Просяк платил сметката за хотела

Още 5 добри дела на просяци

Къртис Джаксън, бездомник от Чикаго, видял шанс да се отплати на добрината с добро през 2011г, когато открил, че негова позната останала без работа. Когато се запознала с Джаксън, 39-годишната самотна майка работела в банка и имала къща. След като изгубила работата си – а в последствие и дома си – тя отседнала в хотел с малкия си син, след като от закрила на детето я предупредили, че не може да спи в колата си. Когато се чудила как ще плати за хотела, тогава се намесил и спасителя й. Спомняйки си колко добре се отнасяла винаги с него, Джаксън плащал сметката всеки ден с пари, които събирал чрез просия в града. Той платил общо $9000, но няма нищо против, отбелязвайки, че щом Бог е с него, няма значение, че няма пари.

Щедрия просяк

Аям Камбхиранон е можел просто да задържи парите, които бил събрал за 34 години просия край будистки храм в Банкок, но вместо това 63-годишният мъж дарил $76 000 в рамките на три години за реконструкция на храма.

Още 5 добри дела на просяци

Той направил първото голямо дарение през 2011г и продължил така всяка година. Монасите от храма били изумени от щедростта на Аям и споделят, че той останал скромен и смирен, въпреки че е станал известен сред пилигримите там. Единствената промяна в живота му дошла, когато монасите го убедили да заживее в храма, защото го оглеждали местните обирджии. Доброволци пазят Аям и храма всеки ден до днес.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:  5 добри дела на просяци

Бездомник чисти домовете на хората

Още 5 добри дела на просяци

Това, че е бездомен, не е попречило на Лес Весниевски да помага на по-злощастните. Човекът – който живее в приют за бездомници в Мъстърд Сийд, Калгари – решил да помогне на съседите си, когато наводнение поразило града през юни 2013г. Заедно с няколко доброволеца, той минавал от къща на къща всеки ден и помагал на хората с почистването на отломките от наводнението. Лес по-късно казва в интервю, че нямал против доброволния труд и се радвал, че можел да бъде полезен. Неговите колеги доброволци добавят, че действията му ги вдъхновили.

Неизвестният просяк, помогнал на пострадали от земетресение

Още 5 добри дела на просяци

Помните ли написаното в Библията, където Исус казва, че малко дарение от бедния е по-важно от голямо дарение от богатия? Това е точно такъв пример. През април 2013г, неизвестен китайски просяк влязъл в офис на благотворително дружество, помагащо на пострадали от скорошно земетресение, и дарил $160. Мъжът събирал парите цели два месеца и искал да помогне на съгражданите си.

Историята бързо се разпространила в китайската интернет мрежа, където дори ма икоментар, че „това е най-красивият просяк“. Това не била единствената добрина на просяка – месец по-рано, той дал пари и за дете, страдащо от левкемия.

Бонус: Българския светец

Още 5 добри дела на просяци

Добри Добрев е добре познат на много хора в София, където просеше на улицата от десетилетия. Това, което мнозина не знаят обаче е, че Добри не е запазил нито стотинка от парите, които е получил. Вместо това, той е давал парите за реставрация на различни църкви и манастири, също е помагал и на сиропиталища.

Той е дарил повече от 70 000 лева, докато е живеел с пенсия от 160лв на месец. Добрев почина тази година на 103г.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:  5 добри дела на просяци

Може да харесате още

Оставете коментар