Home Любопитно Шизофрениците, които промениха света

Шизофрениците, които промениха света

от izumitelno
0 коментар 29,4K преглеждания

Много от личностите променили живота ни, са страдали от шизофрения. Това е често срещана болест, която засяга еднакво и двата пола. Статистиката показва, че пет от хиляда души страдат от шизофрения. Според древния египетски папирус Еберс, болестта датира от XVII век пр. н. е. Известният Гогол е твърдял, че органите в тялото му не са като на останалите хора. Според него те били са изместени „с главата надолу“.

В тази статия ще ви представим няколко примера за гениалните личности, които са страдали от шизофрения:

Исак Нютон

Ученият, открил гравитацията също бил жертва на болестта. За него се твърди, че имал и биполярно разстройство, което често водело до резки промени в настроението му. Заради трудния му характер почти не можело да се общува с него.

Винсънт ван Гог

Има хипотеза, че и великия холандски художник постимпресионист Винсънт ван Гог също е страдал от заболяването. Смята се, че неговите най-известни творби са нарисувани точно, когато епилептичните му припадъци започнали да се усилват. Така той започва да прекарва дните си в спане или рисуване на няколко творби на ден.

Фридрих Вилхелм Ницше

Търговски обучения - myjobistosell.com

Философът, който твърдял, че „Бог е мъртъв” страдал от диагнозата „ядрена мозаечна шизофрения“. Или поне така твърдят изследователите. Смята се, че заради нея в ума на философа възникнала теорията за свръхчовека. Болестта се характеризира с мегаломания и мания. Вероятно това е в основата за възникването на идеята за свръхчовека.

Филип К. Дик

Смята се, че писателят Филип К. Дик е страдал от по-лека форма на шизофрения. Вероятно името му ви е познато от фантастичния роман „Сънуват ли андроидите електрически овце“. По-късно по книгата е снимана филмова адаптация на „Мемоарите на едро и дребно“ и „Блейд Рънър“, които са база за филма „Зов за завръщане“. Имайки предвид фантастичността на книгата, се смята, че именно шизофренията е стояла в основата на написването на историите на Филип К. Дик.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Произход на българите – теории и хипотези

Николай В. Гогол

Николай Василевич  Гогол. Неговото творчество е чудесен пример за това какво може да причини шизофренията. Гогол е имал визуални и звукови халюцинации, които стоят в основата на някои от героите в творбите му. Често имал пристъпи на клаустрофобия и различни психози, които съчетавал или с депресия и пълна апатия или с получаване на вдъхновение и тежка свръхактивност.

Мая Миакила

Шведската художничка живеела в град Норкопинг. Днес тя е една от най-обсъжданите творци и творчеството и продължава да се изучава. За нея също се смята, че е страдала от шизофрения.

Александър Скрябин

Той бил руски композитор и е най-известен като създателят на цветомузиката. Мнението на лекарите било, че страдал от шизофрения. Най-често Александър Скрябин плашел близките и роднините си със своите възприятия и силна мнителност. За него се знае, че бил много религиозен.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Ето как е изглеждал в действителност Исус

История на хуните и Хунската империя

Бети Пейдж

Бети Пейдж е секс символ на 50-те години на 20-ти век. Става популярна с участието си в жанровете еротика, пин ъп и фетиш.

През 1958 г. американският фотомодел проявява интерес към религията и през 1959 г. приема християнството, а по-късно става активен член в много християнски организации.

Парвин Баби

Парвин Баби е считана за най-успешната боливудска актриса. Когато започнала да се лекува на 30 годишна възраст, Баби твърдяла, че КГБ, ЦРУ, МОСАД желаят тя да умре.

Джон Форбс Наш

Джон Форбс Наш е носител на лауреат на Нобелова награда за икономика през 1994 година. Джон Форбс Наш младши е известен американски математик. Става известен от филма „Mind Games“, посветен на неговия живот, теорията на игрите и диференциалната геометрия.

Той също е страдал от шизофрения, но е приел този факт. Причината за смъртта му няма нищо общо с болестта – умира по време на катастрофа през май 2015 година.

През 1979 г. е диагностицирана с „шизофрения“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Съветски учен: Старобългарският език създава славянската общност, българите са от най-древните доиндоевропейски народи

Велика България – история и поява

Кубер и основите на Куберова България

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

Второто българско царство – история, възход и падение

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар