Home Любопитно Шизофрениците, които промениха света

Шизофрениците, които промениха света

от izumitelno
0 коментар 30,8K преглеждания

Много от личностите променили живота ни, са страдали от шизофрения. Това е често срещана болест, която засяга еднакво и двата пола. Статистиката показва, че пет от хиляда души страдат от шизофрения. Според древния египетски папирус Еберс, болестта датира от XVII век пр. н. е. Известният Гогол е твърдял, че органите в тялото му не са като на останалите хора. Според него те били са изместени „с главата надолу“.

В тази статия ще ви представим няколко примера за гениалните личности, които са страдали от шизофрения:

Исак Нютон

Ученият, открил гравитацията също бил жертва на болестта. За него се твърди, че имал и биполярно разстройство, което често водело до резки промени в настроението му. Заради трудния му характер почти не можело да се общува с него.

Шизофрениците, които промениха света

Винсънт ван Гог

Има хипотеза, че и великия холандски художник постимпресионист Винсънт ван Гог също е страдал от заболяването. Смята се, че неговите най-известни творби са нарисувани точно, когато епилептичните му припадъци започнали да се усилват. Така той започва да прекарва дните си в спане или рисуване на няколко творби на ден.

Шизофрениците, които промениха света

Фридрих Вилхелм Ницше

Философът, който твърдял, че „Бог е мъртъв” страдал от диагнозата „ядрена мозаечна шизофрения“. Или поне така твърдят изследователите. Смята се, че заради нея в ума на философа възникнала теорията за свръхчовека. Болестта се характеризира с мегаломания и мания. Вероятно това е в основата за възникването на идеята за свръхчовека.

Шизофрениците, които промениха света

Филип К. Дик

Смята се, че писателят Филип К. Дик е страдал от по-лека форма на шизофрения. Вероятно името му ви е познато от фантастичния роман „Сънуват ли андроидите електрически овце“. По-късно по книгата е снимана филмова адаптация на „Мемоарите на едро и дребно“ и „Блейд Рънър“, които са база за филма „Зов за завръщане“. Имайки предвид фантастичността на книгата, се смята, че именно шизофренията е стояла в основата на написването на историите на Филип К. Дик.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Произход на българите – теории и хипотези

Шизофрениците, които промениха света

Николай В. Гогол

Николай Василевич  Гогол. Неговото творчество е чудесен пример за това какво може да причини шизофренията. Гогол е имал визуални и звукови халюцинации, които стоят в основата на някои от героите в творбите му. Често имал пристъпи на клаустрофобия и различни психози, които съчетавал или с депресия и пълна апатия или с получаване на вдъхновение и тежка свръхактивност.

Шизофрениците, които промениха света

Мая Миакила

Шведската художничка живеела в град Норкопинг. Днес тя е една от най-обсъжданите творци и творчеството и продължава да се изучава. За нея също се смята, че е страдала от шизофрения.

Шизофрениците, които промениха света

Александър Скрябин

Той бил руски композитор и е най-известен като създателят на цветомузиката. Мнението на лекарите било, че страдал от шизофрения. Най-често Александър Скрябин плашел близките и роднините си със своите възприятия и силна мнителност. За него се знае, че бил много религиозен.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Ето как е изглеждал в действителност Исус

История на хуните и Хунската империя

Шизофрениците, които промениха света

Бети Пейдж

Бети Пейдж е секс символ на 50-те години на 20-ти век. Става популярна с участието си в жанровете еротика, пин ъп и фетиш.

През 1958 г. американският фотомодел проявява интерес към религията и през 1959 г. приема християнството, а по-късно става активен член в много християнски организации.

Шизофрениците, които промениха света

Парвин Баби

Парвин Баби е считана за най-успешната боливудска актриса. Когато започнала да се лекува на 30 годишна възраст, Баби твърдяла, че КГБ, ЦРУ, МОСАД желаят тя да умре.

Шизофрениците, които промениха света

Джон Форбс Наш

Джон Форбс Наш е носител на лауреат на Нобелова награда за икономика през 1994 година. Джон Форбс Наш младши е известен американски математик. Става известен от филма „Mind Games“, посветен на неговия живот, теорията на игрите и диференциалната геометрия.

Той също е страдал от шизофрения, но е приел този факт. Причината за смъртта му няма нищо общо с болестта – умира по време на катастрофа през май 2015 година.

През 1979 г. е диагностицирана с „шизофрения“.

Шизофрениците, които промениха света

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Съветски учен: Старобългарският език създава славянската общност, българите са от най-древните доиндоевропейски народи

Велика България – история и поява

Кубер и основите на Куберова България

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

Второто българско царство – история, възход и падение

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Може да харесате още

Оставете коментар