Те са “повече от хора” – Тим Флач, фотографът на животните

Те са “повече от хора”, твърди изследователят, който дълги години опознава царството им.

Това е призванието на британският фотограф Тим Флач – да запечатва портрети на животни, които носят поразителна емоция и простота. За него, животните са “повече от хора” – мнението му се корени на години пътешествия и изследване на сложността на животинското царство.

Многократно животните са доказали, че са много “повече от хора” – не само с външния си вид, но и с техните пози, с които те изразяват искреност и близост.

В свое интервю, фотографът казва следното: “Първите снимки, които направих в живота си, бяха по време на курс за начинаещи – имахме задача проект да фотографираме животни в зоопарка в Лондон.

Има нещо интригуващо в общуването между човешко същество и друго същество. Как ги разбираме и как те ни разбират? Този въпрос често ме вълнува по време на работата ми.

Общуването ми с моите герои е като пътуване. Моята цел е не само да ги снимам, а и да ги разбера. Да помогна на хората да ги разберат”.

Флач е автор на няколко книги, в които е изложил наблюденията си за животинското царство. Те са пет на брой – Equus (2008), посветена на конете, Богове на кучета (2010 г.), Повече от хора (2012),  Еволюция (2013), Застрашени (2017).

Флач е удостоен със званието почетен доктор от Университета по изкуствата в Лондон през 2013 г. и е почетен член на Кралското фотографско дружество.

Снимките са от сайта на Тим Флач, който може да посетите и да разгледате и се запознаете с  неговото творчество.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − ten =