Home Животни Животните наистина лекуват – вижте кои и как

Животните наистина лекуват – вижте кои и как

от izumitelno
0 коментар 395 преглеждания

Международен екип медици са съставили списък на животните, които са способни да лекуват човека.

В Топ 5 на лечителите от животинския свят влизат котки, кучета, коне, пчели и змии, съобщава HeadInsider. Те могат да избавят човека от такива страшни болести като диабет, Паркинсон и слабоумие.

Лидери по лечебни качества са котките. Неслучайно хората не могат да устоят пред меката козина – поглаждането на котките стимулира акупунктурни точки на дланите. А мъркането, което засяга долния диапазон, оказва благотворно влияние върху нервната система на човека. По такъв начин котките са способни да лекуват неврози и умствени разстройства на своите стопани.

куче

На второ място в списъка са кучетата. Именно те карат своите собственици да се движат повече. А всекидневните разходки на свеж въздух се отразяват положително на сърдечносъдовата система. Освен това слюнката на кучето притежава бактерициден ефект. Редовното облизване на стопанина снижава риска от остри респираторни заболявания.

На трето място са конете – общуването с тях се препоръчва на деца, болни от аутизъм, и с други психически разстройства. Благородните и силни животни могат да помогнат и на възрастните да се справят с депресии и различни пристрастия – алкохолизъм, наркомания и т.н.

В първата петица влизат и пчели и змии. Известно е, че медът може да помогне при лекуването на различни болести, а пчелното ужилване е полезно при ревматизъм (за неалергичните, разбира се). От змийската отрова са направени много лекарства за лечение на проблеми с вените, съдовете, с нея лекуват дори рак. Освен това в СПА терапията се прилагат змии за отпускащ и обезболяващ масаж.

Психолозите са установили и че домашните животни оказват положително въздействие върху психиката и организма на своите притежатели.

Когато хората си спомнят за своите любимци, се повдига настроението им, нормализира се сърцебиенето и се снижава нивото на стрес. А когато човек гали своя питомец, в организма му се произвежда хормонът окситоцин, който също го кара да забрави за стреса.

Преди няколко години екип психолози също съставиха Топ 5 на животните, които лекуват хората. Той изглежда така:

Гризачите ни спасяват от комплекси

Неуверените в себе си хора да си завъдят хамстери, мишки или зайци, съветват изследователите. Гризачите помагат в преодоляването на затвореността и комплексите, като намаляват тревогата и агресията.

Рибките нормализират нервната система

Избухливите, психически неуравновесени хора трябва да си имат аквариум. Рибките са най-добрите съквартиранти за хора, страдащи от неврози и депресии.

Котките са полезни за храносмилането

Късокосместите котки лекуват болести на стомашно-чревния тракт и пикочо-половата система, а също избавят собствениците си от негативната енергия. Още котките са способни да ви подарят истински сеанс по иглотерапия, когато пуснат нокти и дразнят рефлексните зони.

Конят успокоява

Терапия с коне се използва за рехабилитация на хора с травми на гръбначния стълб, помага при атрофия на мускулите, синдром на Даун и церебрална парализа. Язденето на кон е полезно и при хиперактивност и повишена нервна възбудимост.

инфо: health.actualno.com

Може да харесате още

Оставете коментар