Home Загадки Зловещите тайни на остров Енваитенет, от който хората изчезват безследно

Зловещите тайни на остров Енваитенет, от който хората изчезват безследно

от izumitelno
0 коментар 26,2K преглеждания

Остров Енваитенет, който се намира в Кения, е едно от най-мистериозните места на планетата. Няколко десетки души са изчезнали без следа там.

Местните жители са сигурни, че там дебнат зли сили.

От езика на племето, което живее там, името на острова се превежда като „неотменим“. Казват, че много отдавна, когато търговците на роби посещавали тези региони от Судан, едно малко семейство се е скрило от тях на острова.

 

Зловещите тайни на остров Енваитенет, от който хората изчезват безследно

Търговците на роби напуснали, но семейството така и не се върнало. И тези, които тръгнали да ги търсят, също умрели.

През 1935 г. в същия регион работи експедиция на британците Вивиан Фуше, изучавайки живота и обичаите на племето Елмоло.

Двама англичани, Мартин Шафлис и Бил Дайсън, отиват на острова, за да проведат подробни проучвания. Те били опитни геолози, подготвени и за опасностите на Африка.

 

Два дни по-късно мъжете отново се прехвърлят на брега и подават светлинен сигнал:

„Всичко е наред“. Това е последното, което някой вижда от тях.

Фуше започва издирвателна акция и звъни в най-близкия град за самолет, който да прелита над района.

 

После организира салове и лодки и транспортира с тях двеста души, обещавайки огромна награда за онези, които намерят поне някаква следа от изчезналите.

 

„Но всички тези хора, буквално обръщайки всеки камък на острова, дори не намериха следи“, пише сър Вивиан в дневника си.

„И никой друг никога не е виждал моите двама другари по оръжие да се скитат из тези много отдалечени и сурови места в Африка. Това е мистерия, която едва ли някой ще разреши … “

През 50-те години на острова се заселват няколко семейства Елмоло. Постепенно там се образува малко селце.

 

Посещавайки своите роднини в континенталната част, островитяните разказват странни неща за камъни, които или изчезват, или се появяват отново, за диви викове, превръщащи се в стон, за странни създания в дълбините на острова, за ужасни кошмари, които измъчват буквално всеки, който живее там.

Постепенно жителите на околните села, изплашени от историите, спрели да идват на острова да търгуват.

Когато от няколко месеца не получили новини от островитяните, решили да проверят какво се случва.

Пристигайки на острова, те откриват празни колиби, отдавна угаснали огнища и останки от гнила риба. Всички вещи на жителите на острова били на мястото си. Така и не открили следа от хората.

Според други този остров е вкамененото тяло на великата Нейтергиб, богинята на земята, пасищата и плодородието. Според племената тази богиня не е лишена от човешки чувства и затова отнема всички мъже и юноши.

Все пак има и научна хипотеза представена от Кралското географско дружество след изчезването на членовете на експедицията.

Според учените от езерото с вулканичен произход излизат отровни газове. Те засягат човешката психика и поразените се втурват във водата, удавят се или стават жертви на крокодили.

 

 

инфо: pochivka.blitz.bg

Може да харесате още

Оставете коментар