Home Изкуство 15 от най-големите статуи в света

15 от най-големите статуи в света

от izumitelno
0 коментар 286 преглеждания

Гигантските статуи са най-често израз на възхита и религиозно преклонение пред божества и велики лидери. Те събират милиони туристи като икони на вековна култура и художествено майсторство.

„Бизнесинсайдър” представя 15 от най-големите статуи в света, които са сред най-посещаваните туристически забележителности и ще ви впечатлят със своята грандиозност и красота.

1. Христос Спасител в Рио

 15 от най-големите статуи в света

Може би най-популярната сред скулптурите на Христос е тази на Спасителя в Рио де Жанейро. Тя е символ на града и се издига на 700-метровия хълм Корковадо, като самата статуя е висока 39,6 метра, заедно с 9,5-метровия пиедестал. Призната е за едно от новите 7 чудеса на света.

2. Laykyun Sekkya Buddha в Мианмар

15 от най-големите статуи в света 

Висока 380 фута (116 метра), статуята Laykyun Sekkya Buddha в Мианмар, построена на върха на хълма По Каунг, е втората най-висока в света и най-голямата на полулегнал Буда.

3. Статуя на Мао Дзедун в Хънан, Китай

15 от най-големите статуи в света

Тази статуя на китайския лидер Мао Дзедун е издигната в провинция Хънан. Тук той е изобразен като 32-годишен. Твърди се, че изработването е струвало 35 млн. долара.

4. Буда в Лешан, Китай

15 от най-големите статуи в света

Тази статуя на Буда е висока 232 фута (71 метра) и се намира на връх Xijuo, близо до град Лешан, в провинция Съчуан. Обявена е за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1996 г., изсечена е по времето на династията Тан. Твърди се, че строителството започнало около 731 г. и е завършено през 803 г.

5. Розовият Ганеша в Тайланд

15 от най-големите статуи в света

Тази светлорозова статуя на бог Ганеша в Тайланд се намира в провинция Chachoengsao. Дълга е 52 фута и широка 78 фута.

6. Сhaukhtatgyi Buddha в Минамар

15 от най-големите статуи в света

Отново полуполегнал Буда в Янгон, Мианмар. Статуята е зашеметяващо произведение на изкуството, с фината си изработка, златните детайли в робата и диамантите в короната на божеството.

7. Плувецът в Лондон

15 от най-големите статуи в света

По време на дебюта му по Discovery Channel, риалити шоуто “London Ink” прави две гигантски статуи, една от които е този плувец, дълъг 46 фута и висок 10 фута, в близост до Темза в Лондон.

8. Императорите Ян и Хуан, Китай

15 от най-големите статуи в света

Тази 347-футова статуя е наречена „Emperors Yan and Huang“ (Императорите Ян и Хуан – считани за създатели на китайската цивилизация и култура) и се намира в централната китайска провинция Хънан.

9. Родината-майка в Киев, Украйна

15 от най-големите статуи в света

Паметникът на Родината-майка в Киев, Украйна, е висок 203 фута и е построен в памет на Втората световна война по времето, когато страната е част от СССР.

10. Децебал, последният владетел на даките, Румъния

15 от най-големите статуи в света

Скалната скулптура на Децебал, считан за последният владетел на даките, се намира в скалите край Дунав, близо до град Оршова в Румъния. Висока е 40 метра и това я прави най-голямата каменна скулптура в Европа. Изградена е между 1994 и 2004 г. от 12 скулптури, като идеята и средствата са на румънския историк и бизнесмен Йосиф Константин Драган.

11. Лорд Муруган в Малайзия

15 от най-големите статуи в света

Статуята на Лорд Муруган се издига пред пещерите Бату в Селангор, Малайзия. Направена е от 250 тона стомана и 79 галона златна боя, висока е 137 фута и се счита за най-високата статуя в света на хиндуистко божество.

12. Христос в Свебоджин, Полша

15 от най-големите статуи в света

Статуята на Исус Христос с корона се издига в полския град Свебоджин (Swiebodzin) и е висока 51 метра. Тя е най-високата статуя на Спасителя и подобрява рекорда на символа на Рио (39,6 метра, заедно с пиедестала).

13. Мерлионът от Сентоса, Сингапур

15 от най-големите статуи в света

Статуята изобразява митичното същество мерлион с глава на лъв и тяло на риба, символ на Сингапур. Намира се на остров Сентоса и е висока 121 фута (8,6 метра).

14. Статуята на Свободата, Ню Йорк

15 от най-големите статуи в света

Статуята на свободата се издига над пристанището на Ню Йорк на остров Либърти и е един от най-разпознаваемите паметници в света и символ на САЩ. Тя е проектирана от Фредерик Огюст Бартолди и открита на 28 октомври 1886 година. Густав Айфел, конструкторът на Айфеловата кула, проектира вътрешната носеща конструкция. Представлява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в другата, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост. Висока е 46,5 метра и е поставена върху платформа с височина 55,5 метра.

15. Guan Yin в Хайнан, Китай

15 от най-големите статуи в света

Статуята Guan Yin в град Саня, провинция Хайнан, Китай, има три страни, заели различни пози – едната гледа към вътрешността, а другите две – към Южнокитайско море. Тя символизира закрилата на божеството над Китай и над целия свят. Висока е 354 фута (108 м).

източник: economic.bg

Може да харесате още

Оставете коментар