Home Загадки Да си богат и прокълнат: Историята на призрачното имение Уинчестър

Да си богат и прокълнат: Историята на призрачното имение Уинчестър

от izumitelno
0 коментар 2,4K преглеждания

Пушката Уинчестър днес е една от емблемите на Запада. Няма уестърн, в който да не е оръжието на главния герой. Идеята за нея се ражда за първи път в главите на легендарните Хорас Смит и Даниел Уесън. Преди да създадат прочутите револвери, плод на компанията Смит енд Уесън, правят модел на пушка, който наричат Вулканичен. Така се появява на бял свят компанията Volcanic Repeating arms.

 

 

Главен акционер в нея е производителят на облекла Оливър Уинчестър. След множество перипетии и рокади Оливър променя изцяло дизайна на пушката и я превръща в любимото оръжие на Запада. Носи огромни печалби и умножава в пъти богатството на Уинчестър. Но без да знае, е създал изобретение, което ще промени много животи и ще бележи наследниците му завинаги.

Да си богат и прокълнат: Историята на призрачното имение Уинчестър

Животът на Оливър протича без сътресения. Има един син – Уилям. Той се оженил за най-красивото момиче в Кънектикът – Сара, която била израснала в богато семейство, което не е позволявало да има нито една грижа в живота си. Тя се омъжила за още по-богат съпруг, който я боготворял и също не давал да има нито един облачен ден. Може би това е причината Сара да не успява да се справя психически с кризите, които настъпили в живота ѝ.

 

През 1866 г. ражда момиченце – Анна, което умира скоро след раждането си. Сара е безутешна. Седмица не казала и дума, не се отделяла от трупа на бебето и не позволявала да го погребат. Изпаднала в тежка депресия, която не я пускала години наред. Не направила опит да има други деца.

 

 

Точно когато започнала да се успокоява и да се връща към нормален живот, трагедиите се подновили. През 1880 г. свекърът ѝ Оливър починал. Съпругът ѝ Уилям останал наследник на богатството му. Но и той починал само 4 месеца по-късно от туберкулоза. Така огромното наследство останало във владение на вдовицата на Уилям – Сара. Тя наследила състояние от $20 млн. и 50% акции в компанията за оръжия Уинчестър, което в днешно време се равнява на $30 000 приход на ден.

Да си богат и прокълнат: Историята на призрачното имение Уинчестър

Въпреки огромното си имущество Сара се чувствала много нещастна. Страдала от безсъние, имала кошмари и видения. Отишла при медиум с надеждата да ѝ помогне. На сеанса той ѝ казал, че се свързал с покойния ѝ съпруг и че има послание от него. То гласи: Парите на семейство Уинчестър са прокълнати, защото са изцапани с кръв. Духовете на всички убити с пушка Уинчестър ще я преследват. Трябва да продаде всички имоти в Кънектикът, да тръгне на запад и да спре там, където чувства, че трябва да построи новия си дом. Неговият строеж никога не бива да спира, защото ако строежът приключи, Сара ще умре.

Да си богат и прокълнат: Историята на призрачното имение Уинчестър

Тя повярвала на всяка дума, продала всичко и заминала. Така стига до Сан Хосе, Калифорния и купува неголям имот през 1884 г. Негов собственик е д-р Колдуел. Не искал да го продава, но Сара му дала сума, на която не могъл да устои.

 

 

Така започнал един безкраен строеж без предварителен план, правен от архитект. Всяка сутрин Сара се събуждала в различно настроение и диктувала на строителите. Бутали се стени, изграждали се кули. Резултатът е огромно имение във викториански стил, изграждано 38 години до смъртта ѝ през 1922 г. Сара починала на 83 години.

Да си богат и прокълнат: Историята на призрачното имение Уинчестър

Имението разполага с 160 стаи, 47 стълбища, 47 камини, множество фалшиви комини и външни стълби. Сред най-интересните особености на имота са стаи, които се преливат една в друга, врати, които не водят до никъде, тайни коридори, стълби, които свършват в тавана.

Да си богат и прокълнат: Историята на призрачното имение Уинчестър

Идеята на Сара е била да заблуди духовете, които я преследват. Затова интериорът се променял ежедневно. Числото 13 присъства из цялото имение. 13 купола, по 13 стъкла в прозорците, по 13 панела в стените, 13 секции в паркета. Домакинята вярвала, че фаталното число я пази.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Забравените загадки на историята

Истинските загадки на Сибир

 

 

Сградата била пълна с огледала, защото призраците се боят от тях. През 1906 г. земетресение разрушило част от имота, но Сара била щастлива, че така строежът ще се забави още. Друг неин навик бил да сменя по няколко ката дрехи и перуки за заблуда на преследвачите си. Няколко пъти и самата тя се губела измежду странните стаи и била намирана от работниците на сутринта.

Да си богат и прокълнат: Историята на призрачното имение Уинчестър

След смъртта ѝ единствена наследница останал племенницата ѝ Франсис Мариот. Но вместо голямо наследство не получила почти нищо. Огромният и вечностроящ се имот погълнал почти всички пари на леля ѝ. Франсис търсила сейф в къщата, който така и не намерила. Така парите, изкарани от пушките Уинчестър, били изхарчени от лудостта на Сара да се спаси от душите на убитите с тези пушки.

Да си богат и прокълнат: Историята на призрачното имение Уинчестър

 Днес имението е музей, известен като Призрачната къща Уинчестър. Срещу сумата от $40 посетителите могат да видят за какво е похарчено голямото наследство. Екскурзоводите не позволяват на туристите да се отделят от групата, за да не се изгубят в зловещата къща, смятана за една от най-страшните дестинации в света. Много посетители твърдят, че чуват страни шумове, а според други духът на Сара все още обикаля из стаите.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-прокълнатите призрачни места в България

Едни от най-популярните духове в историята

Тайните общества: Кои са истинските владетели на света

Истината за тамплиерите и кръстоносните походи

Това е най-голямото хранилище на тайни в света и още никой не е разгадал мистериите

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още