Home История История на династия Рокфелер

История на династия Рокфелер

от izumitelno
0 коментар 5,9K преглеждания

Династията Рокфелер е една от онези, чиито имена винаги свързваме с власт и богатство – Богат като Рокфелер.

 

Династията е основана от Джон Рокфелер, роден през 1839 г. в Ричфорд, Ню Йорк. Семейството е сравнително бедно, но малкият Джон получава добро възпитание. Оказва се и добър ученик – много добър е по математика и е изключително амбициозен.

 

Неговата амбиция го отвежда до основаването през 186 г. на Standard Oil Company, в Кливлънд, Охайо. Той и неговият брат Уилям става съдружници и започват да добиват нефт. До смъртта му през 1937 г. той е направил състояние от 336 милиарда долара според днешния курс.

 

Въпреки амбициите и работохолизма си той се пенсионира рано, на 50 години. Джон Рокфелер не прекарва обаче целия си живот в печелене на пари. Известен е и с изключителната си филантропиям като за благотворителност той раздава над 1 милиард долара. Подкрепя образователни каузи и такива за медицински изследвания например.

 

История на династия Рокфелер
портрет на 56-годишния Джон Д. Рокфелер / wikipedia.org

Синът му – Джон Рокфелер Младши, също работи за компанията на баща си, след като се дипломира от Университета Браун. В един момент обаче напуска, за да се отдаде изцяло на благотворителна дейност.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кланът Ротшилд изчезва заради кръвно проклятие

Непознатата и интригуваща история на клана Ротшилд, който управлява света

 

Въпреки многото добри каузи, които подкрепя, той се оказва в центъра на скандал. През 1913 г. миньорите в една от компаниите на Рокфелер започват стачка, която скоро излиза извън контрол. Стачниците са изгонени от домовете и принудени да живеят на палатки по време на студената зима. Стига се дотам, че част от тях, включително и 11 деца, са застреляни от частни охранители. Това предизвиква широк обществен отзвук и дори изслушване пред Конгреса.

Джон Рокфелер Младши започва още по-усилена обществена дейност, която не прекратява до края на живота си.

 

 

Петте наследника на Рокфелер Младши

 

История на династия Рокфелер

Джон Рокфелер Младши има петима сина и една дъщеря. Аби Рокфелер се занимава изключително с благотворителност, а братята ѝ изграждат различна репутация.

Джон III се занимава с външна политика и е виден филантроп. Особено заинтересован от Азия, той основава редица организации. Една от тях, Съвета за населението, е първата в света организация, която говори за проблемите със свръхнаселението на света.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Фаталното решение на младия учен Майкъл Рокфелер

Нелсън е със сигурност най-известният от братята. Той влиза в политиката и има амбиции да стане президент. Не успява да стигне до Овалния кабинет, но е вицепрезидент на Джералд Форд между 1974 и 1977 г. Преди това изкарва четири мандата като губернатор на щата Ню Йорк.

 

Лорънс, третият от братята, оказва голямо влияние на Уолстрийт. Той инвестира в различни стартъпи основно в области като електроника, биотехнологии и компютри. Талантът му е да усеща къде трябва да се инвестира и коя компания ще спечели най-много в бъдеще. Той е и един от първите, които инвестират в Apple и Intel.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Император Манса Муса – най-богатият човек, живял някога

С 300 000 златни лева родният Рокфелер откупува Южна България в Ньой

 

 

Уинтроп също влиза в политиката след края на Втората световна война. Той е губернатор на Арканзас от 1967 до 1971 г. Успява да прокара минимална работна заплата, например. Известен е с това, че успява да направи изключителни промени в културното и икономическо развитие на Арканзас.

 

Най-малкият син, Дейвид, също е властна фигура на Уолстрийт. След края на Втората световна война той започва работа в Чейс Манхатън Банк, на която става изпълнителен директор през 1969 г. Успява да разрасне банката, като открива множество офиси в други държави, достигайки 73. Тя е и първата западна банка, която открива офиси в Китай и Русия. Реорганизира структурата на банката и въвежда нови отдели като Човешки ресурси, Маркетинг и др.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кой беше Дейвид Рокфелер? Владетелят на света, който искаше мир, но криеше лекарството срещу рак

Династията Рокфелер оказва невероятно въздействие не само върху финансовия и политически живот в Америка. Те подкрепят и каузи, свързани с образованието, медицинските изследвания, биотехнологиите, социалните науки и изкуствата.

 

Парите, които всеки един член на семейство Рокфелер, а и техните наследници са дали за благотворителност, не могат да бъдат точно цитирани, но възлизат на милиарди.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Император Манса Муса – най-богатият човек, живял някога

С 300 000 златни лева родният Рокфелер откупува Южна България в Ньой

Конспирацията – Ротшилд срещу „Титаник“

Едни от най-богатите хора в цялата човешка история

Българският Рокфелер Пенчо Семов дарява 200 милиона лева: Бащата на Андрей Луканов пренебрегва последната воля

Семейните тайни на богатите

Ловът на вещици е бил доста доходен бизнес за католическата църква

 

снимки: wikipedia.org / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още