Home Любопитно Кладенецът на Яков – мястото, което убива гмуркачите

Кладенецът на Яков – мястото, което убива гмуркачите

от izumitelno
0 коментар 47,5K преглеждания

Снимката, на която две момчета скачат в бездната, изобразява Kладенецa на Яков, който се намира в Тексас. Този голям артезиански извор с диаметър 4 метра извира от най-обширната подводна пещерна система в Тексас. Водата в него е толкова чиста, че при скок, се създава усещането, че политате в празно пространство.

Кладенецът на Яков – мястото, което убива гмуркачите

Кладенецът е с около 10 метра дълбочина, но на дъното му има безкрайни разклонения, които не са напълно изследвани. Към днешна дата в процеса на тяхното проучване са загинали осем водолази.

Кладенецът на Яков в Уимбърли, Тексас, е едно от най-опасните места на земята. Тази опасна водна бездна вече е отнела живота на осем водолази, но дори това не плаши търсещите тръпката, които искат да скочат вътре.

Кладенецът на Яков – мястото, което убива гмуркачите

Снимка: Уикипедия

На пръв поглед с диаметър четири метра който се влива в реката Сайпръс Крийк, изглежда спокойно и безопасно място. Има четири пещери, които са на няколко десетки метра под повърхността.

Местен собственик на магазин за водолаза екипировка смята, че в кладенеца най-опасни са тези пещери.

Кладенецът на Яков – мястото, което убива гмуркачите

Снимка: Уикипедия

Първата пещера започва на дълбочина 9 метра и завършва на 17 метра. Тя е добре осветена, има много риба и водорасли.

Втората пещера е разположена на дълбочина от 24 метра и има тесен вход, който примамва водолазите в капан. Там умира студентът от Тексас Ричард Патън.

Малък отвор с насипен чакъл води от втората пещера към третата. Водолазите се опитват да не го докоснат, когато се вмъкват в третата пещера.

Кладенецът на Яков – мястото, което убива гмуркачите

Преминаването до четвъртата пещера е още по-трудно. Малко хора са я видели и затова тя се нарича „пещерата на Богородица“. Дъното ѝ е покрито със слоеве варовик и ако те се разбъркат, ще бъде почти невъзможно да се намери изход от пещерата.

Кладенецът отдавна привлича водолази, учени и фотографи. Те не се страхуват от известността на този водоизточник. Той има собствена същност на съшествуване – да дарява чиста вода всеки ден в продължение на хиляда години.

Може да харесате още

Оставете коментар