Home Любопитно Кастата на недосегаемите

Кастата на недосегаемите

от izumitelno
0 коментар 6,3K преглеждания

Исторически индийското общество е разделено на четири основни касти – брахмани (учители, свещеници), кшатрии (военни, водачи), вайси (търговци, чиновници), судра (работници, слуги).

 

Но има и такива, които не отговарят на тези четири категории, и е забранено дори да се говори за тях. Това са така наречените далити или недосегаеми.

 

Кастата на недосегаемите

Според индуистката митология първите закони са създадени от единствения човек Ману, който е оцелял при Големия потоп. В тези закони той описва идеята си за разделението на обществото и за създаването на кастата на недосегаемите. Учените смятат, че това разделение в индийското общество е резултат от рационални съображения.

 

 

В горещия климат, който е изключително благоприятен за развитието на инфекции, е много опасно да общувате и да се докосвате до хората, които се занимават с обикновена работа. Следователно, недосегаеми не трябва да използват обществени кладенци, да ходят по тротоари и да посещават обществени храмове.

Преди беше невъзможно да използват дори обществен транспорт, като днес са създадени третокласни превозни средства и автобуси за тях. Далитите не посещават столови и ядат само от собствените си ястия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Наистина бащата на модерна Турция Ататюрк е бил от български произход

Учени: Телата на хората, погребани през последните 30 години не се разлагат

 

Днес всеки пети индиец се смята за далит, което е около 250 милиона души. И разбира се, тази огромна каста е разделена на десетки подвидове.

 

Чандали

Това са именно тези, които влизат в контакт с канализацията. Тъй като междукастовите бракове не се насърчават и приемат в Индия, бъдещето на чандалските деца е предрешено още от самото им раждането, като те продължават професията на родители си и не могат да излязат от кастата, в която се намират.

 

Чамари

Това са хора, чиято професия е свързана с труповете на животни. Например, това включва рибарите или работниците в кланицата. Често дори може представителите на чамаритете да са по-богати от чандалите, но няма да се ръкуват с тях, тъй като са от различни подкасти.

Хаджджам

 

Това е кастата на фризьорите, като на тях им е позволено само да докосват косата на на клиентите. Между другото, в бедните райони на Индия задълженията на хаджджамите все още включва премахване на болни зъби, тъй като там все още не съществува такова професия като зъболекар.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Наистина ли Троя пада при Китен?

Из гаданията на старите българи: какво показва денят, в който си роден

Чарани

Много интересна каста, като те са един вид интелигенция сред недосегаемите. Това са странстващи музиканти, циркови изпълнители, разказвачи, артисти. Имайки предвид, че по-голямата част от актьорите в Боливуд принадлежат към най-високата каста, можем да си направи логическия извод, че скитащите художници са класифицирани като далици именно защото живеят номадски живот с всички епидемиологични последици.

Хиджри

Това са всъщност транссексуални мъже, които носят дамско облекло. Те си изкарват прехраната, като се включват в народните сватби, но също така често просят милостиня. Реално голяма част от тях правят това не защото го искат, а за да могат да се изхранват, като след време могат да се оженят и дори да създадат семейство.

Агхори

 

Най-страшната каста на недосегаемите, като това са монасите, които се покланят на Шива (бога на унищожението) и Кали (богинята на смъртта). Те живеят на местата за ритуално изгаряне на телата на мъртвите (Варанаси). Телата им са намазани с пепел от ритуалните огньове, а на коланите им виси човешки череп, който те използват като чиния и чаша. Агхорите изгарят езиците си с горещи въглища и се хранят с неизгорени останки, като дори и останалите от кастата на недосегаемите не контактуват с тях.

Като цяло съвременната конституция на Индия отрича разделението на обществото на касти. На практика обаче всичко е много по-сложно. Традициите не могат да бъдат премахнати за една нощ чрез законодателството и индийците продължават да почитат свещено своята история и предписанията на своите предци.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Неописуеми чудеса, творени цели 7 века, се крият на 100 м под земята в малко полско градче

Най-ценната и уникална находка в целия свят е открита в България

Българският произход на част от руския елит

Папеса Йоана – призрачният водач на католическата църква

Кои са архангелите и каква е тяхната мисия?

Легендите и енергийната магия на Кръстова гора

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Най-старата цивилизация в България

 Кръстовден, денят в който се сбъдват всички молитви 

Чудесата в Новия завет

Знаете ли колко са религиите в България?

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още