Home Свят Митове за Средновековието, в които трябва да спрем да вярваме

Митове за Средновековието, в които трябва да спрем да вярваме

от Динго
0 коментар 26 преглеждания

Когато говорим за Средновековието, често неволно рисуваме в съзнанието си определена картина, която е почти изцяло грешна. Това е така, понеже съществуват доста широкоразпространени митове за този период от историята.

Събрали сме някои твърдения за тези векове, към които трябва да се отнесете с необходимия скептицизъм.

„Хората са мислели, че Земята е плоска.“  

За да бъдем точни, идеята, че Земята е плоска, e присъствала в езическа Скандинавия и е изчезнала с появяването на Християнството в региона. В останалата част на Европа и Средиземноморието, хората (поне образованите) са знаели, че Земята е кръгла още през Средновековието. Това е доказано от многобройните карти и текстове от този период, които са достигнали до нас в днешно време.

„Колумб е искал да докаже, че Земята е кръгла.“ 

Ако хората са знаели, че Земята е кръгла, от това следва да заключим, че не е имало нужда да бъде доказвано. Със своето пътешествие, Колумб просто доказва, че Земята е всъщност много по-голяма, отколкото хората са си мислели, че е. Мореплавателят е вярвал, че може да достигне до богатите пазари на Източна Азия като плава на Запад, но вместо това той открива непознатите до този момент Кариби.

„Викингите са носели шлемове с рога.“ 

Шлемовете с рога всъщност са били много непрактични и неудобни за носене по време на битка. Едва през 19 век скандинавските творци за започнали да добавят рогатите шлемове, когато изобразявали викинги в творбите си.

„Мъжете са карали жените си да носят девствен пояс.“ 

Всички сме чували този „факт“ – че съпругите на благородниците са били принудени да носят „девствен пояс“, когато мъжете им са отсъствали заради битка. Но тези страшно изглеждащи метални конструкции, покриващи долната част на тялото, са всъщност мит. Те са всъщност просто еротична фантазия, появила се в по-късни времена.

„Хората са доживявали едва до 30 годишна възраст.“ 

Показателите са средната продължителност на живота през Средновековието са много ниски поради високата детска смъртност, причинена от болести. Обаче ако човек е достигнел до зряла възраст, без да страда от заболявания, е било много вероятно да доживее до 60-70 годишна възраст.

„Хората не са се къпели.“ 

Разбира се, хората не са били толкова чисти, колкото в днешно време, когато имаме постоянен достъп до топла вода. Въпреки това всички членове на обществото се миели всеки ден, оценявали добрата лична хигиена и отбягвали онези, които миришат. Това е и епохата, в която употребата на сапун е станала широкоразпространена и производителите на сапуни са имало дори свои собствени търговски гилдии в големите градове.

Търговски обучения - myjobistosell.com

„Жените не са имали права.“ 

Жените през Средновековието очевидно не са имало толкова права, колкото имат днес. Повечето от тях са имали право на избор единствено между Манастира и Брака. Въпреки това, те са помагали на своите бащи и съпрузи в работата им, можели са да наследят или купят собственост или да управляват домакинство. Също така е имало и много влиятелни жени, немалко от които – владетели.

„Хората не са използвали прибори.“ 

Всъщност, по това време приборите вече са били широкоразпространени. Например, вилиците се появили във Византийската империя около 6 век, а в Италия око 11.

„Църквата е забавила развитието на науката.“ 

Повечето учени са били духовници. Много от тях всъщност не са били потискани за своята дейност, а дори поощрявани за своите знания и мъдрост. Няма доказателства, че някой е бил изгорен на клада от църквата заради научните си открития. Случаят с Галилео има повече общо с контрареформацията, отколкото с отношенията между Църквата и Науката.

„Много жени са били изгорени на клада заради вещерство.“ 

Феноменът „изгаряне на вещици“ не датира от Средновековието, а се появява по-късно (достига своя пик в периода 16-17 век). В Средновековието хората всъщност са отричали съществуването на вещици.

„Феодалните лордове се наслаждавали на правото на първата брачна нощ със съпругите на своите подчинени.

Няма никакви доказателства, че това твърдение е вярно. Всъщност, повечето историци подкрепят теорията, че е възникнало от неправилна интерпретация на исторически текстове.

„Рицарите са били безусловно любезни и благородни.“ 

За жалост, това е много далеч от истината. Често реалността е била друга – ако не са заети с битка, рицарите вилнеели из различни територии и тероризирали населението. Те дори са известни с изнасилванията на жени.

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар