Home Свят Свещеникът и умиращият войник, 1962

Свещеникът и умиращият войник, 1962

от Вивиан
0 коментар 924 преглеждания

Капеланът Луис Падильо дава последно причастие на войник, ранен от снайперист по време на въстание във Венецуела. Бродейки улиците сред пожари и куршуми, Падильо се натъква на ранен войник, който се хваща за расото на свещеника, докато огънят от снайперистите преминава около тях.

Фотографът Хектор Ловера, на когото му се наложило да залегне, за да не бъде улучен, по-късно обяснява, че не е сигурен как изобщо е успял да направи снимката. Смелият свещеник Луис Падильо обикалял по улиците, предлагайки последно причастие на ранените. Освен храбростта си, свещеникът знаел, че враговете ще помислят, преди да стрелят по него, защото и те били католици и биха отхвърлили подобно нареждане.

Снимката придобива още по-дълбок смисъл, ако погледнем и нейния фон. Зад двамата мъже има месарница, която на испански означава както „месар“, така и „клане“, „касапница“. Това още повече допринася за ужаса, който излъчва фотографията сама по себе си.

Снимката е заснета на 4.06.1962 година, а фотографът Хектор Ловера я прави за венецуелския вестник „La Republica”. Фотографията печели награда за снимка на годината, а през 1963 печели „Пулицър“. Оригиналното й заглавие е „Aid from the Padre”.

loading...
Търговски обучения - myjobistosell.com

Може да харесате още

Оставете коментар