Home Любопитно Защо кръвта ни е зелена дълбоко под водата?

Защо кръвта ни е зелена дълбоко под водата?

от izumitelno
0 коментар 4,2K преглеждания

Какъв цвят е кръвта ни? Ако сте казали червено, сте прави. Поне през повечето време. При определени обстоятелства, обаче, например в океана, тя може да изглежда зелена. Причината за това е същата, поради която рибите дълбоко в зоната на здрача на океаните са се оцветили в червено.

 

Какво се случва със светлината под водата?

Океанът е царство на мистерии и чудеса, често разкриващо феномени, които сякаш противоречат на нашите очаквания. Едно такова интригуващо явление е трансформацията на цвета на човешката кръв. Тя преминава от характерния ѝ червен цвят в изненадващо зелено, когато се наблюдава под водата.

В основата на този феномен се крие взаимодействието между светлината и водата. Когато светлината се спуска от въздуха във водата, тя претърпява впечатляваща промяна. Тъй като двете среди са с различна плътност, тя пътува по-бързо във въздуха отколкото във водата. Достигайки водната повърхност, светлината се пречупва, преди да бъде разпръсната или абсорбирана от твърдите частици. Това пречупване я въвежда в свят, в който пътуването ѝ става все по-силно повлияно от водните молекули.

Докато се спускаме все по-дълбоко под повърхността на океана, интензивността на слънчевата светлина намалява. Определени цветове от спектъра ѝ се абсорбират повече от други. Червената светлина, с по-голяма дължина на вълната, се абсорбира повече от водата в сравнение с тези с по-къси дължини на вълната, като синьо и зелено. Последните проникват по-дълбоко и доминират под вода.

 

Защо кръвта ни е зелена?

Защо кръвта ни е зелена дълбоко под водата?

При изтичане на кръв в тази подводна среда, отсъствието на червена светлина означава, че червеният цвят, който обикновено се отразява от хемоглобина в кръвта ни, вече не се вижда. Вместо това зелените вълни, които не се абсорбират толкова лесно, се отразяват обратно към очите ни, придавайки на кръвта зеленикав оттенък. Този ефект обикновено се забелязва на дълбочина от 10-15 м и по-надолу, където червеният спектър на светлината е значително намален.

Това научно обяснение е в съответствие и с наблюденията, направени от водолази, които са получили наранявания под вода и отбелязват зеления цвят на кръвта си. Подобни разкази от първа ръка, заедно с научните изследвания, допринесоха за нашето разбиране на този подводен феномен.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Астронавти: НЛО съществува!

Търсят живи потомци на Исус с находка, открита в България

 

Разбира се, прозрачността на водата също играе роля. Колкото по-бистра е водата, толкова по-дълбоко може да достигне светлината, преди да бъде абсорбирана или разпръсната. Въпреки че количеството светлина, достигащо до океанските дълбини, е значително по-малко, там не е напълно тъмно. Следи от светлина, особено упоритите сини вълни на светлинния спектър, могат да достигнат до дълбочина над стотици метри в кристално чисти води.

 

Оцветяване на организмите, които живеят под водата

Защо кръвта ни е зелена дълбоко под водата?

И накрая, още един интригуващ факт: силното усвояване на червената светлина от водата всъщност е причината, поради която в океана има толкова много червени растения, корали и риби. Червеното лесно се произвежда от организмите, но става забележимо за хищниците при бяла светлина. На дълбочина от 10 м. червената светлина отсъства, което кара червената риба да изглежда черна.

 

Дълбоко под водата червените организми не се виждат. Черните животни абсорбират всички налични цветове на светлина, а червените животни изглеждат черни, тъй като няма червена светлина, която да отразяват и телата им усвояват всички други налични цветови вълни на светлината. Така в дълбокия океан преобладават червените и черните организми.

Зеленият цвят на човешката кръв под вода е чудесен пример за това как условията на околната среда могат да променят нашето възприятие за нещо толкова познато. Също така е добро напомняне, че цветовете, които възприемаме, са резултат от сложното взаимодействие между очите и светлината, но и следствие от средата, която я препраща към нас.

 За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Делфините – потомци на извънземна цивилизация

Дали всичко, което са ни казвали за произхода на човека и историята, е лъжа?

Дарвин взел теорията за еволюцията от шотландски градинар

Топ 20 древни китайски изобретения – част I

Великата зелена африканска стена

Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

Махабат Макбара – мавзолей като никой друг

10 известни личности, които са били ужасни хора

Може да харесате още