Home Животни 6 невероятно странни животни

6 невероятно странни животни

от elated.firefly
0 коментар 24,K преглеждания

С всичките странни и откачени същества, които човекът е измислил, понякога е лесно да забравим, че такива съществуват и наистина. Еволюцията е създала някои доста невероятни форми на живот. Ето шест от най-странните.

  1. Мантиева акула

Мантиевата акула сякаш е излязла направо от някой фосил на праисторическа акула. Нарича се „жив фосил“, защото съществува от милиони години. Не е ясно колко точно директни черти мантиевата акула споделя с древните си роднини, но дори възможността за такава връзка звучи невероятно.

Тя е едно от най-странните неща, плуващи в океана. Среща се из Атлантическия и Тихия океан и предпочита да се храни в кипящите от живот води.

  1. Ай ай

Ай ай е малък лемур, който живее в Мадагаскар. Животинчето едва ли би могло да се нареди сред красивите примати – има големи, изпъкнали очи, огромни уши и кошмарно дълги пръсти.

За да бъде още по-шантав, лемурът ай ай се храни повече като кълвач, отколкото като примат. Той удря по дърветата, издълбавайки дупки, след което използва дългия си среден пръст, за да вади вечерята си.

  1. Октопод Дъмбо

Кръстен е така заради перките отстрани на главата му, които приличат малко на ушите на слона Дъмбо от анимацията на Дисни. Октоподът Дъмбо живее в екстремно дълбоки води (до 5км дълбочина) и изглежда като аниме карикатура на нормален октопод.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Има големи очи, които са донякъде очарователни, както и малки пипалца, които са твърде къси в сравнение с голямото му тяло. Дъмбо използва пипалата и „ушите си“, за да се придвижва и се храни с малки червеи, двучерупкови и ракообразни, които открива по морското дъно.

  1. Риба сопол

Рибата сопол е рядък обитател на дълбоките води край Австралия и Тасмания. Изборът му да живее на толкова изолирано място е донякъде логичен, защото е едно от най-странно изглеждащите същества.

Тя няма мехур като повечето други риби, с който да регулира дълбочината си. Вместо това разчита на желатинена плът, която е по-малко плътна от морската вода и й позволява да плува лесно над океанското дъно, където търси храна.

  1. Гигантски кокосов рак

Кокосовият рак е кошмарно животно. С разкрач от близо един метър, той е най-големият сухоземен антропод в света. Официално се води вид рак отшелник, но само младите кокосови раци използват чужди черупки за защита. Когато порасне, екзоскелетът му се втвърдява и ракът се изправя смело срещу света.

Живее на острови, пръснати от източния бряг на Африка до югоизточна Азия и Южния Пасифик. Макар този рак да яде кокосови орехи, когато се натъкне на такива – и дори се катери по кокосовите палми, за да се добере до тях – диетата му се състои предимно от плодове, ядки и сърцевината на паднали дървета.

  1. Китоглава чапла

Тази птица изглежда като монтаж на Фотошоп, но е напълно истинска. Живее в блатата в източна Африка и може да порасне до 1.5 метра на височина. В света са останали са само 5000 до 8000 китоглави чапли, поради което видът е обявен за застрашен.

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар