Home Изкуство Историята на дяволският мост Ракоцбрюке

Историята на дяволският мост Ракоцбрюке

от izumitelno
0 коментар 17 преглеждания

Легендите разказват, че архитекта на моста сключил сделка с Дявола. Дявола трябвало да направи мостът уникален, а в замяна можел да вземе душата на първия стъпил на моста.

Повечето от така наречените „дяволски“ мостове са построени в периода от 1000 до 1600 година и имат формата на арка. Има много фолклорни митове свързани с всеки един от тях. Подобни мостове се срещат навсякъде в Европа – Словения, Швейцария, Естония, Румъния, Испания, Италия, Германия, Великобритания, Португалия, дори и в България. Само във Франция могат да се срещнат 49 „дяволски мостa”.

Най-интересното е, че дяволски мостове има по целия свят.

Пример за подобен мост е Ракоцбрюке (Rakotzbrücke) около, който витае мистика. Любопитното в този мост е, че параболата му е проектирана така, че да е ½ от перфектния кръг. При спокойни води и подходяща светлина се създава илюзията, че мостът е пълен каменен кръг.

Намира се в Германия – по-точно в най-големия саксонски парк наречен Кромлоу. Разположен е на 120 км северозападно от Дрезден, което го поставя до границата с Полша. Паркът Кромлоу е разположен върху 200 акра красива природа, която включва готическа архитектура, сред която се нарежда и Дяволския мост. Паркът е основан през XIX век от рицаря и природолюбител Фридрих Херман Ротшке. Мостът е изграден по-късно – през 60-те години на XIX век.

Както всяко обвито в магия място и за Ракоцбрюке съществуват много легенди. Най-разпространената обаче е споменатата по-горе – как архитект сключил сделка с Дявола за да бъде шедьовърът му неповторим и в замяна трябвало да предостави душата на първия, който преминел моста. Тук края на легендата се раздвоява. Едната версия е, че архитектът направил невъзможното – измамил Дявола, пускайки куче да премине моста. Друга версия твърди, че изпълнил сделката като станал първия човек, който минал по моста и Дяволът взел неговата душа.

Има поверие, че при пълнолуние можете да се сдобиете с тайнствени мистични сили ако преминете с лодка по моста. Съществуват хора, които твърдят, че ако погледнат моста отстрани виждат дяволското лице. Някои пък вярват, че мостът отваря портал към друго измерение.

Достъпът до Ракоцбрюке е ограничен за туристи с цел запазването му за бъдещите поколения.

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар